20 juni 2018

Bewijs gevonden voor planeetvorming in aarde-achtige baan rond jonge ster

TW Hydrae banner

Deze nieuwe opname van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) toont de kleinste details die ooit in de planeetvormende schijf rond de nabije zonachtige ster TW Hydrae zijn waargenomen. De schijf vertoont een intrigerende onderbreking op dezelfde afstand van de ster als de afstand tussen zon en aarde. Dat kan erop wijzen dat hier een jonge versie van onze eigen planeet, of anders een zwaardere superaarde, aan het ontstaan is.

De ster TW Hydrae is een populair onderzoeksobject voor astronomen. Dat komt doordat hij relatief dichtbij staat (175 lichtjaar van ons vandaan) en ook heel jong is (ongeveer 10 miljoen jaar). Bovendien is de schijf zo geori

Reacties

  1. ik roep ook maar wat zegt:

    Dit zegt toch nog niks? Niet om af te kraken ofzo hoor, natuurlijk. Maar planeten rond een jonge ster migreren toch nog vaak hele einden? Tenminste, als ik lees over de geschiedenis van ons eigen zonnestelsel wordt dat wel altijd genoemd. Ook dat er nog een paar klappers van jewelste hebben plaatsgevonden waardoor het planeten aantal is teruggebracht van een stuk of 20 naar de 8 van nu (misschien wel 9, maar die laatste moet nog wel even gespot worden :))

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.