24 juni 2018

Pasgeboren zwerfplaneet in de omgeving van de zon gevonden

TW Hydrae association

Astronomen hebben een jonge en hete zwerfplaneet gevonden in de omgeving van de zon. Het object heeft de welluidende naam 2MASS J1119

Reacties

 1. ???????in de omgeving van de zon gevonden???????

  Dus nog een extra planeet in ons stelsel??

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   “in de omgeving van de zon” is nogal een relatief begrip, evenals het Engelse “solar neighbourhood”. In dit geval bedoelen we niet “binnen het zonnestelsel”, we hebben het immers over 90 lichtjaar. Het is wél het meest nabije voorbeeld van zo’n jonge vrije planeet, dus in dat opzicht is 90 lichtjaar “in de omgeving van de zon” (sowieso natuurlijk ten opzichte van de gehele Melkweg).

 2. Hahaha,
  Ja zo lus ik er nog eentje…

  Dus Proxima Centauri is dan net om de hoek? Hoor hij daar niet bij?

 3. indien een sub-bruine dwerg,
  is er dan na de samentrekking van de gaswolk geen residu . ?
  immers de zon heeft óók , gelukkig maar anders had ik niks te schrijven gehad , nog van alles erom heen draaien.
  dus als dat te achterhalen is mag het niet meer zo moeilijk zijn.

  de weggeslingerde zal vermoedelijk toch weinig dan wel niets hebben meegenomen in het zog.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Nou, de kans is inderdaad aanwezig dat zich rond het object een protoplanetaire schijf bevindt, waaruit werelden ontstaan. Maar noem je die werelden dan planeten of manen? 😛

   – Een weggeslingerde planeet kan met zijn zwaartekracht heel wat in zijn kielzog meenemen. Of dat ook geldt voor een complete schijf, dan moet ik je het antwoord schuldig blijven. Zijn er deskundigen in de zaal? 😉

   • Niet dat ik deskundige ben….maar ik reply toch 🙂

    Als het een bruine dwerg is, of zeg maar een mislukte ster, dan zal het restant van de wolk waaruit het is ontstaan nog om dat object hangen. De wolk had vanaf het begin een bepaalde richting en snelheid waarmee het zich door het heelal beweegt. Mocht daar een bruine dwerg in ontstaan, heeft deze dezelfde richting en snelheid door het heelal. Het zal dus een geheel blijven, tenzij echte sterren op de route materiaal hebben weggesnoept.

    Is het een Jupiter achtige planeet van oorsprong, 4 tot 8 keer diens massa, dan zou het wat materieel mee kunnen slepen. Maar dat blijft beperkt tot wat er zich in zijn directe omgeving bevond. Zoals Jupiter manen heeft, of Saturnus (goed zichtbare) ringen….dat zou meeverhuizen. Wat op een grotere afstand stond, zal een baan om de moederster hebben gehad, en zal dat ook houden. Behalve wat de wandelende planeet op zijn route “naar buiten” tegenkwam…dat kan het alsnog lospeuteren van de moederster, als de afstand maar klein genoeg is.

 4. Enceladus Enceladus zegt:

  Hoe toepasselijk: https://m.youtube.com/watch?v=T9pF49LkxZY

  groet,
  Gert (Portishead-fan)

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.