18 juli 2018

ALMA ziet verborgen donker dwergstelsel in gravitatielens SDP.81

SDP81-PI_nrao

Met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een enorme sub-millimeter-telescoop in de hooggelegen Atacama vlakte Chili, heeft men in de gravitatielens genaamd SDP.81 een kleine lichtvlek ontdekt, die veroorzaakt wordt door een verborgen dwergsterrenstelsel, dat bestaat uit donkere materie – hierboven zie je ‘m, de rode rond rondom de blauwe centrale vlek. Die vlek is een groot sterrenstelsel op een afstand van vier miljard lichtjaar. Precies achter dat stelsel, gezien vanaf de aarde, ligt nog een ander sterrenstelsel en dat ligt op maar liefst twaalf miljard lichtjaar afstand. Het licht van het erachter liggende stelsel passeert

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.