22 juli 2018

Psychologen gaan het ‘overview effect’ van astronauten bestuderen

overview

Het is al lange tijd bekend dat astronauten, die in de ruimte of vanaf de maan naar de aarde kijken een moment kunnen meemaken waarop ze helemaal overweldigd worden van verwondering en ze een soort van perspectief-veranderende bewustwording schijnen te ondergaan. Dat fenomeen wordt het ‘overview-effect’ genoemd, een door Frank White in 1987 ge

Reacties

  1. Zo een overview-effect kan men ook krijgen na inname van een hallucinogeen (bijv. paddo trip): een immense en diepe verwondering voor de natuur, de kosmos waarbij een gevoel van ultieme verbondenheid centraal komt te staan. Dit gebeurt weliswaar onder invloed doch psychologisch-neurologisch gezien komt het op hetzelfde neer: het bewustzijn komt op een ander niveau terecht….
    Dit heeft hoogstwaarschijnlijk een impact op lange termijn omdat de ervaring niet wordt uitgewist. Het feit dat zo een ervaring een plaats in het geheugen krijgt, is zo een overview-effect een kandidaat voor associaties met andere (toekomstige of eerdere) ervaringen uit het persoonlijk leven. Op deze manier is zo een ervaring enigszins (onbewust) sturend en vormend.

  2. Mensen die zich hier actief mee bezig houden noemen zichzelf psychonaut…

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.