20 juni 2018

Oude sterren in kern Melkweg ‘lopen’ uit de maat

Het vlak van onze Melkweg in infrarood licht, zoals waargenomen door de WISE-satelliet. De grafiek laat zien dat de snelheden waarmee de RR Lyrae-sterren om het centrum draaien een grote spreiding vertonen.

Het vlak van onze Melkweg in infrarood licht, zoals waargenomen door de WISE-satelliet. De grafiek laat zien dat de snelheden waarmee de RR Lyrae-sterren om het centrum draaien een grote spreiding vertonen.

Een internationaal team van astronomen heeft ontdekt dat zich in de binnenste 2000 lichtjaar van ons Melkwegstelsel een populatie van zeer oude sterren schuilhoudt. De omloopbanen van deze sterren, die meer dan 10 miljard jaar oud zijn, vertonen een grote mate van willekeur.

De astronomen hebben met de Anglo-Australian Telescope op Siding Spring (Australi

Reacties

  1. bedoel je dat ze als “spookrijders” tegen het verkeer in draaien of draaien ze haaks op het sterren-vlak hun rondjes en dat ook nog eens eventueel tegendraads.
    en wat is ruwweg in de zelfde richting ingeval jonge sterren . ? enigszins uit het rotatievlak getild, of tegendraads of
    ………..ja zeg t maar.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.