23 juli 2018

De ESA wil een internationale nederzetting bouwen… op de Maan!

Impressie van de nederzetting op de maan. Credit: ESA.

Impressie van de nederzetting op de maan. Credit: ESA/ Foster + Partners

Van SpaceX baas Elon Musk wordt gezegd dat ‘ie ambitieus is – gisteren maakte hij z’n plan bekend om in 2018 de Red Dragon naar Mars te sturen, een aanloopje naar een heuse Marskolonie – maar hetzelfde kan gezegd worden van Johann-Dietrich Woerner, die sinds 1 juli 2015 directeur-generaal van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is. Die heeft enkele weken geleden

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Nou, de verwensing ‘loop naar de Maan’ zal nog wel blijven bestaan, maar als deze plannen concreet worden, dan komt er ooit een moment dat onze verre nazaten zich zullen gaan afvragen wat er nou zo erg aan was om dat naar je hoofd geslingerd te krijgen.

  De ambities van Elon Musk en Johann-Dietrich Woerner zijn prachtig! Het zou weleens kunnen dat we hele mooie tijden tegemoet gaan.

  Ik zag op tv dat de Russen een nieuwe lanceerbasis in gebruik hebben genomen. Ruimtevaart zit weer helemaal in de lift!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Wybren de Jong zegt:

   Ik vind nog steeds dat er veel te veel aandacht gaat naar menselijke kolonisten, of het nu op de maan is, of mars. De toekomst van het ruimteonderzoek ligt veel meer bij automatische systemen, satellieten, robots e.d. Het enige wat mensen dus op de maan te doen hebben: een vol automatische fabriek voor robots en/of brandstof bouwen.

   • Vanuit wetenschappelijk oogpunt heb je groot gelijk, Wybren.

    Maar de menselijke component moet je niet uit het oog verliezen. De sociale, politieke en psychologische impact van kolonisatie is niet te onderschatten.

    Wetenschappelijk onderzoek is juist ondergeschikt aan de grotere doelen.

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Wybren, daarmee ga je voorbij aan een heel belangrijk argument van Elon Musk, dat ik voor de volle 100% onderschrijf: Als we een ander hemellichaam koloniseren hebben we een back up voor de mensheid in het geval de Aarde zou worden getroffen door een asteroïde (of als we onszelf zouden uitroeien in een allesvernietigende kernoorlog, maar dat zegt Musk er om begrijpelijke redenen niet bij).

    Voorwaarde is wel dat zo’n kolonie volledig autarkisch zou worden. Als dat moment bereikt wordt, dan is denk ik ook in juridische zin sprake van onafhankelijkheid. De bestuurders van de kolonie zouden dan kunnen beslissen wie er van Aarde nog welkom zijn en wie niet. Je zou de kolonie dan als een onafhankelijk land kunnen beschouwen. Een land elders in ons zonnestelsel. Ik denk echter dat het nog zeker 100 jaar duurt voordat autarkie en politieke en juridische onafhankelijkheid bereikt kan worden. Maar vanaf dat moment leeft Homo Sapiens op twee plekken in het zonnestelsel en niet meer op één. Tegen dat feit kunnen automatische systemen, satellieten en robots nooit op.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 2. wat zo leuk is aan die foto en dat filmpje is , dat wanneer het bouwen klaar is de luiken opengaan ,
  zo van ” jongens het is lekker weer vandaag een beetje frisse lucht zal ons goed doen “.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.