29 maart 2024

Radiostraling van waterstofgas gedetecteerd in sterrenstelsel op recordafstand

In oranje de radiostraling waargenomen door de VLA, op de achtergrond een optische foto van het sterrenstelsel gemaakt door Hubble. Credit: Credit: Fernández et al, NRAO/AUI/NSF, NASA

In oranje de radiostraling waargenomen door de VLA, op de achtergrond een optische foto van het sterrenstelsel gemaakt door Hubble.

In oranje de radiostraling waargenomen door de VLA, op de achtergrond een optische foto van het sterrenstelsel gemaakt door Hubble.

Sterrenkundigen zijn erin geslaagd om met behulp van de radiotelescopen van de Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) in de VS radiostraling te detecteren dat uitgezonden is bij een golflengte van 21 cm door neutraal, atomair waterstofgas in een sterrenstelsel op een recordafstand van vijf miljard lichtjaar – bijna het dubbele van het vorige afstandsrecord. Men denkt dat het sterrenstelsel, dat COSMOS J100054 heet, miljarden jonge, zware sterren moet bevatten, die omgeven zijn door wolken van waterstofgas, het materiaal waar de sterren uit ontstaan zijn. De VLA heeft een upgrade gehad, waardoor de serie radiotelescopen ook zwakkere radiostraling kan detecteren en daardoor was men in staat om na 178 waarneemuren tijdens de zogeheten ‘COSMOS HI Large Extragalactic Survey’ (kortweg CHILES) de radiostraling te detecteren. Hierboven een combinatie van foto’s gemaakt door de VLA (met de radiostraling van het gas in oranje) en Hubble (op de achtergrond). Hieronder een impressie van het sterrenstelsel – in blauw bovenaan – en de enorme gaswolk die het omgeeft.

Credit: ICRAR/Peter Ryan

Naast atomair waterstofgas blijkt het stelsel ook moleculair waterstofgas te bevatten, wellicht nog meer dan het atomaire gas. Hier het vakartikel over de ontdekking, dat gepubliceerd is in the Astrophysical Journal Letters. Bron: ICRAR.

Share

Speak Your Mind

*