22 juli 2018

De LISA Pathfinder doet ’t meer dan uitstekend

LISA_Pathfinder_in_space

De Europese LISA Pathfinder – op 3 december vorig jaar vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana met een Vega raket gelanceerd – blijkt alle verwachtingen te overtreffen. De sonde zit vol met technologie die bedoeld is om te testen of het mogelijk is in de ruimte zwaartekrachtsgolven te ontdekken. Tot februari dit jaar waren die golven nog hypothetisch, maar door de op 11 februari bekendgemaakte ontdekking ervan met de LIGO detector in de VS weten we dat ze echt bestaan, rimpels in de ruimte die ontstaan door extreme gebeurtenissen zoals botsende zwarte gaten. In de LISA Pathfinder, die zich op anderhalf miljoen km afstand van de aarde bevindt in Lagrangepunt L1,

Reacties

  1. Folkert zegt:

    Zwaartekracht golven ontstaan toch niet alleen bij botsende zwarte gaten! Alleen zijn ze in die situatie krachtig genoeg om, door ons, met de huidige apparatuur, gemeten te kunnen worden.
    Elke beweging(versnelling) van een massa binnen de ruimte-tijd zal ze creeren
    .

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.