28 maart 2024

Een middagje naar het KNAW-congres Pannekoek 2016

Daniela de Paulis in volle aktie tijdens haar lezing bij de KNAW.

Daniela de Paulis in volle aktie tijdens haar lezing bij de KNAW.

Enne…..geachte Astroblogslezeressen en astroblogslezers….KNAW staat voor Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De KNAW is het oeroude, in 1808 opgerichte, overkoepelende wetenschappelijke instituut die o.a. als hoofdtaak heeft de regering te adviseren bij het bepalen van haar beleid aangaande alle zaken de vaderlandse wetenschap betreffende.

Op 9 en 10 Juni, ofwel gisteren en eergisteren is er bij dit eerbiedwaardige instituut gevestigd in een zeer imposant oud pand aan de Kloverniersburgwal te Amsterdam, of 020 voor..eh..”de liefhebbers” onder ons…hihi, een internationaal symposium gehouden geheel in het teken van het leven en van het werk van de bekende/beroemde (maar toch misschien net niet bekend en beroemd genoeg??)

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Rens Bod zegt

    Mooie sprankelende blog! Voor mij was het net zo vervreemdend, bizar alsook hartverwarmend om Jan na al die jaren weer tegen te komen. Ik was op het moment van herkenning in een drukdoend gesprek met een collega, maar kon vanaf dat moment alleen nog maar uitstamelen “dit kan niet, die ken ik, wacht die moet ik even groeten, maar hoe heet ie ook al weer, nee dit kan niet waar zijn”. En toen schoot me de naam van Jan te binnen en meteen van vele anderen uit het verre 1980! Wat een mooie hereniging. Ik geloof dat we zoveel kabaal hebben gemaakt (nouja in elk geval ik), dat uiteindelijk de hele zaal naar die twee reunisten keek — maar wel met enorme glimlach!

    Overigens weet ik van de organisatie van het Pannekoek-symposium dat alle lezingen audio (maar helaas niet visueel) zijn vastgelegd. Dus binnenkort kunnen we allemaal Daniela’s lezing beluisteren — die ik door ongelooflijk saaie andere verplichtingen helaas heb moeten missen. Groet! Rens

  2. Ter aanvulling op Jan z’n blog over het KNAW-symposium over Anton Pannekoek nog even over die jonge, Amerikaanse astronome, die tijdens de SpaceUp in 2015 een verhaal had met dezelfde strekking als dat van Daniela de Paulis. Die dame was de astrofysicus Julia Heuritsch (Universiteit van Leiden), die in een presentatie met de boeiende titel ‘fifty shades of fucked up research’ inging op de keerzijde van wetenschap in het algemeen. Meer over haar presentatie in dit SpaceUp-verslag, inclusief de video ‘Fund Maybe?’.

  3. Jan Brandt zegt

    Ik heb net een mailtje van Daniela gehad….enne….al zou ze willen…. ze heeft geen digitale versie van haar lezing….want ze doet die dingen altijd gewoon “go with the flow en strak uit haar hoofd”…..zucht..wat dat betreft heb ik nog veel te leren..hihi!! Maarre….Rens, die echt bizarre ontmoeting na 36 jaar was..eh…bizar leuk. Ik heb ook nog effe in mijn oude Havelte-map gekeken (die gaat ech nooit naar het oud papier!!!)…enne…ja hoor…jouw handtekening in het hoekie…enne….onmiskenbaar op de groepsfoto!!

  4. Daniela de Paulis zegt

    Hello Jan, Arie, thanks for this great article! I could offer to repeat the same lecture somewhere friendly in the near future, even at my place over a nice glass of wine and orange juice for Jan

    • Jan Brandt zegt

      Hmmmm, a Tête a tête lecture no less, from the master (Mistress???) herself AND a bucket of orange juice,…yihaa, let’s get sloshed!!…….when can I register..hihi???

  5. Chaokang Tai zegt

    Beste Jan,

    Leuk dat je er was, maar jammer dat je alleen de vrijdagmiddagsessie hebt kunnen meemaken. Dit was namelijk een sessie die bijna volledig gewijd was aan de invloed van Pannekoek op de kunsten, zowel in de geschiedenis als op hedendaagse kunst. Ik kan me goed voorstellen dat zonder specifieke achtergrond in de relevante geesteswetenschappen deze lezingen soms wat lastig te volgen was, dit was voor mij als niet-alfa ook het geval.

    Juist tijdens de andere sessies hebben we veel meer aandacht gehad voor de sterrenkunde, zowel in het geval van Pannekoek als van zijn tijdgenoten. Zo hebben Ed van den Heuvel en Klaas van Berkel Pannekoek’s astronomische carrière geschetst en heeft David Baneke de ontwikkeling van de Nederlandse sterrenkunde in de eerste helft van de vorige eeuw uiteengezet (terug te lezen in zijn prachtige boek Ontdekkers van de Hemel). Robert Smith heeft het gehad over de kosmologische ideeën van internationale sterrenkundigen in deze periode, Alexei Kojevnikov over Friedmann’s ontdekking van de niet-statische oplossingen van de Einstein vergelijkingen tegen de achtergrond van de jonge Sovjet Unie, Jennifer Tucker over de Melkweg in populaire wetenschap, Omar W. Nasim over de neveltekeningen van Herschel en Lord Rosse, en ikzelf over de Melkwegtekeningen van Pannekoek.

    Ik was het daarom ook niet volledig eens met het pessimisme van Klaas van Berkel* in zijn slotwoord. Hij heeft gelijk dat de invloed van Pannekoek op de huidige kunsten en het huidige socialisme minimaal is. Echter denk ik dat wij tijdens deze conferentie hebben laten zien dat Pannekoek nog zeker relevant is als het gaat om de geschiedenis van zowel het socialisme als de sterrenkunde. Juist in het zoeken naar verbanden kunnen wij meer te weten over beiden. Van Berkel heeft zelf naar deze verbanden gezocht, alsmede Jeroen van Dongen (in het geval van Albert Einstein), Gerard Alberts (in het geval van wiskundige Dirk Struik), Kojevnikov, Tucker, Nasim, en ikzelf.

    Om af te sluiten heb ik goed nieuws, wij hebben namelijk geluidsopnames van alle lezingen. Op het moment dat ik deze verder heb verwerkt stuur ik je de lezing van Daniela de Paulis graag toe. Het geeft je ook de mogelijkheid om nog even te luisteren naar de lezingen waarin de sterrenkunde wel een prominente rol heeft gespeeld. Houdt hiervoor de website http://iop.uva.nl/pannekoek2016 in de gaten.

    *Overigens was Klaas van Berkel niet een van de organisatoren van het evenement, Wij hebben hem gevraagd het slotwoord te doen omdat hij een autoriteit is het op gebied van de wetenschapsgeschiedenis en lid van het KNAW.

    • Jan Brandt zegt

      Hoi Chaokang Tai,

      Bedankt voor je leuke zeer aanvullende en informatieve reactie…helemaal happy hiermee….enne…wow, leuk dat je blijkbaar een Astroblogs-lezer bent (of net bent geworden?)…..Wij “nedrige amateurs” worden graag “in de gaten gehouden door de pro’s…hihi..enne… net zozeer dat wij dan weer graag bij de “pro’s” op de geestverrijkende koffie komen!!!
      Trouwens, ik moet bekennen dat ik eigenlijk best wel stiekum van “boven mijn pet-lezingen” hou…want..eh..van een lezing waarvan de hele inhoud gesneden koek is, daar word je niet veel slimmer van. Een “boven mijn pet-lezing” daarintegen prikkelt de nieuwsgierigheid….daar valt namelijk nog wat kennis binnen te harken….enne…leven is leren!!!??!!

Speak Your Mind

*