24 juni 2018

Het is duidelijk te merken – ahum: vannacht begint de zomer

zomersolstitium

Het is buiten aan het weer nog niet echt te merken, maar komende nacht (dinsdag 21 juni) om 00.34 uur Nederlandse tijd begint de zomer officieel, de astronomische zomer welteverstaan. Dat wil zeggen dat op dat moment het middelpunt van de zonneschijf zijn noordelijke declinatie bereikt, +23

Reacties

 1. Johan B. zegt:

  Her wordt warmer, maarrrr ook weer erg nat. Dus de zomer begint…op de kalender.

 2. Laurens zegt:

  Het blijft altijd een beetje vreemd om het pas astronomische zomer te noemen als de zonnekracht afneemt.

  Als je kijkt naar de stand van de zon, zou ik de periode waarin de zon de meeste energie op een bepaald halfrond straalt als de “astronomische zomer” betitelen en zou het dus midden zomer zijn als de zon boven een keerkring staat. Het effect dat het wat langer duurt voordat de atmosfeer en het aardoppervlak opgewarmd is, zou ik van invloed laten zijn bij het bepalen van een “meteorologische zomer”.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ja, daar kan ik me goed in vinden. Immers op de dag dat de zomer officieel begint, beginnen de dagen alweer korter worden…

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.