23 juni 2018

Astronomen vinden “onmogelijke planeet”

K2-39b

Een internationaal team van astronomen hebben een onmogelijke planeet ontdekt. Het gaat om een gasplaneet in een omloopbaan rondom een opgezwollen sub-reuzenster. Als gevolg van de getijdenkrachten van de subreus zou de planeet uiteengerukt moeten worden. De planeet in kwestie, die door het leven gaat als K2-39b, draait in slechts 4.6 dagen rondom de moederster. Hiermee is het de planeet met de korste omloopbaan die ooit rondom een subreus of reuzenster is aangetroffen. Voorheen was de verwachting dat planeten in een dergelijke positie niet zouden kunnen bestaan. De ontdekking van K2-39b heeft echter laten zien dat sommige planeten toch kunnen overleven op korte afstand tot een ge

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.