20 augustus 2017

Altijd lachen met die aanhangers van de Platte Aarde theorie

Ik kwam vandaag een vermakelijk stukje amusement tegen in de vorm van een video van Pownews over een recent gehouden Flat Earth conference in Nederland. In de video – verplichte kost voor alle lezers van de Astroblogs om te bekijken – zien we enkele deelnemers aan het woord,  zoals organisator Frans Heslinga, die de mening zijn toegedaan dat we al meer dan vijfhonderd jaar leugens krijgen voorgekauwd over diverse onderwerpen. Zoals daar zijn:

 • de aarde is plat en rond en hij wordt omgeven door een ijsmuur – da’s Antartica. De Noordpool zit in het midden van de schijf.
 • de evolutietheorie klopt van geen kanten
 • dinosaurussen hebben nooit bestaan
 • de mens is nooit op de maan geweest, de maanlandingen zijn een hoax
 • William Shakespeare heeft nooit bestaan
 • Elvis Presley en Lady Diane lopen nog vrolijk rond op deze platte aardkloot
 • De Orlando shootings zijn er niet geweest

Nee serieus, dit is geen grap. Zonder met hun ogen te knipperen, het zweet onder hun oksels te horen klotsen of het schaamrood op hun kaken te krijgen beweren deze mensen dit soort dingen. OK, ik zou over de platte aarde theorie en de maanlandingshoax een massa argumenten kunnen opvoeren en weerwoord geven, hetgeen op de Astroblogs eerder al gedaan is – lees mijn speciale Astro-hoax pagina. Maar ja, de lezers van de Astroblogs kennen die argumenten in de meeste gevallen aan en de Aluhoedjes van de Flat Earth Society staan toch niet open voor argumenten, want wij zijn ook lid van het techno-establishment, dat onder aanvoering van de CIA de mensen helemaal op een dwaalspoor brengt. Afijn, kijk zelf maar….

Lezer Chris de Boden had het filmpje op zijn Facebook pagina staan. Chris, bedankt voor deze tip! Bron: Pownews.

Reacties

 1. Marijke, met uitspraken en redeneringen als “na al die leugens van de ELITE-groep” ben je eigenlijk alleen maar aan het schelden. Hou er eens rekening mee dat de Flat Earth-believers met enkele honderden tot een paar duizenden zijn (met af en toe wat rek of krimp) en de gevestigde wetenschap met oneindig veel meer. Je hebt inderdaad een dijk van een complot nodig om miljoenen mensen allemaal te laten meespelen in een gigantisch spel waarin de naïevelingen voor de gek worden gehouden en alleen enkele verlichte zielen de platte waarheid kennen.
  Ken jij trouwens een piloot, schipper, bruggenbouwer die gelooft dat de aarde plat is en dat zijn instrumenten en de hele “ELITE-groep” hem de hele tijd voor de gek houden? Wat die bruggen betreft, ik heb ooit het voorbeeld gelezen van een brug waarbij, als gevolg van de kromming van de aarde, de toppen van de pijlers een 40-tal mm verder uit mekaar lagen dan de basissen.
  De bolvorm van de aarde verklaart veel meer dan de schijfvorm. Voor die laatste moet je telkens aparte, ad hoc verklaringen bedenken voor allerlei feiten en verschijnselen die je met de bolvorm in één klap kunt verklaren. Voorbeeldje: waar komen vulkanen vandaan?

 2. marijke zegt:

  4 0 mm ?? je bedoelt dus 4 cm ?? ….das niks, bijna niks dan.
  Er zullen hier `wiskundigen ` zijn ( ik niet ) die dat perfect kunnen berekenen, die berekening heb ik wel voorbij zien komen, maar zal op een `bolle ` aarde beslist veel meer zijn als 4 cm ( hangt af van de hoogte van het bouwwerk ) en ja, klopt ook dat het een DIJK van een complot moet zijn, waarbij je wel moet bedenken dat
  alleen de zeer cruciale personen, op de hoogte zijn….die dit op hun beurt gewoon `klakkeloos ` doorgeven aan
  Ontwerpers, Media-mensen, enz. …die op hun beurt er gewoon van uitgaan dat alles klopt, en ook zelf voor de gek worden gehouden en nergens vanaf weten. Dit noemen ze , op een `need-to-know-basis ` , de groep die deze VALSHEID verspreidt is vele malen kleiner dan je denkt.
  Laatste vraag over de vulkanen, goeie vraag ! Wel vermoedens, maar nog mee bezig.

  en Olaf : Je laatste zin, slaat nergens op sorry….Ontwikkeling van de mensheid is alleen mogelijk, door constant visies, bij te schaven, te leren, te veranderen, en te wijzigen….elke dag opnieuw. Anders treed er ROEST op, net als op je remschijven, wanneer je auto een tijdje niet bereden wordt….even simpel in `mannen-taal ` uitgedrukt, want anders begrijp je me niet.

  • Olaf van KootenOlaf van Kooten zegt:

   Juist wij mannen begrijpen veel dingen niet, dus maar goed dat je het in jip-en-janneke taal probeert uit te leggen.

   Waar jij je mee bezighoudt is pseudowetenschap en dat levert geen enkele bijdrage aan de progressie van de mensheid. Als je wel gelooft in zaken als astroLogie maar niet in zwaartekracht, dan ben jij nou precies zo’n persoon die de progressie van de mensheid tegenhoudt. Tuurlijk heb je gelijk dat we altijd onze mening moeten bijschaven, maar soms is een mening zo bespottelijk dat deze niet eens serieus genomen moet worden.

   Kijk dit filmpje maar eens. https://youtu.be/BmGRRxOf6dU

   • marijke zegt:

    heb jouw filmpje gezien, en ik kwam ook deze tegen :
    https://www.youtube.com/watch?v=hsOz_J6tJVU&feature=youtu.be#t=4087.6574486
    duurt 1 uur en 8 minuten, maar heb er wel 2 uur over gedaan en steeds stop gezet
    conclusie is naar mijn mening, dat het erg `gek ` is, dat men schepen eindeloos kan blijven volgen met
    een telescoop, wat op een `bol ` nooit mogelijk is. Deze link, geeft een `gezond ` debat weer,
    met over en weer argumenten over na te denken, een debat / discussie zoals het zou moeten zijn
    Met respect naar elkaar en openheid van geest. Een aanrader dus !
    En over geld gesproken : ( voor Arie en Sybold en sommige anderen )
    de wereld van `geld ` zoals jullie er over denken en er mee omgaan, is voor mij vreemd
    en bij deze, stop ik mijn bijdrage hier. Ik zie niet, wat geld er mee te maken heeft.
    Die en die zouden betaald krijgen enz enz enz. Deze discussie gaat niet over geld, sorry
    Veel succes allemaal in je onderzoek

    • Olaf van KootenOlaf van Kooten zegt:

     dat je met een telescoop een schip eindeloos kan volgen is een vuige leugen en niet meer. schepen verdwijnen aan de horizon, dat kun je zelf gemakkelijk controleren. En de connectie met geld kwam van jou, niet van ons, dus een beetje raar dat je ons ervan beschuldigd. Je kunt idd beter stoppen met je bijdrage. Wil je definitief antwoord? Koop een stratosfeer-bestendige heliumballon met een gopro en zie voor jezelf dat de aarde rond is. Of ga naar het zuidelijk halfrond en zie voor jezelf dat je de maan dan op een dusdanig andere manier ziet, dat het alleen mogelijk is op een bolvormig object. Maar goed, daartoe ben je duidelijk niet bereid. Discussie gesloten, wij houden ons hier bezig met serieuze wetenschap en niet met pseudowetenschappelijke conspiracy-nonsens.

     • EnceladusEnceladus zegt:

      Het bewijs dat dingen achter de horizon verdwijnen: https://www.youtube.com/watch?v=MoK2BKj7QYk

      Naarmate je meer afstand neemt van zo’n wolkenkrabber, zie je er steeds minder verdiepingen van boven de horizon uitsteken. Bij een platte aarde zou dat niet het geval zijn. Bij een bol uiteraard wel. Dit begreep men honderden jaren geleden al, toen men de zeilen van schepen langzaam achter de horizon zag verdwijnen.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • willem matheeuwsen zegt:

      haha jep met een go pro dat betekent dus fish i lens ja dan krijg je idd boling pak je een normaale camera dan is het plat,

      mensen denk na en doe onderzoek 1jaar geleden zag ik het eerste filmpje over de platte aarde en dat deed iets met me wat zou het zijn ik ging nog meer video’s kijken en zelf nadenken over wat kan en niet kan en nu naar een jaar onderzoek, kan ik niet meer terug naar de ball aarde,

      als je het nu omdraait ze hebben bewezen dat de aarde plat is en vertelen dat tegen de mensheid iedereen gelooft het wat de aarde ziet er plat uit en je kan geen beweging zien,

      en dan komen er idioten die je gaan vertelen dat de aarde rond is rond draaid om zijn eigen as rond de zon draait door de melkieweg vliegt en dan ook nog eens door het universum maar daar merk je niks van,

      als je dit zou vertelen tegen mensen die er zeker van zijn dat de aarde plat is, jep idd dan wordt je als gek in een hoek gezet denk hier is overna en doe onderzoek met een open mind, met vriendelijke groet

     • EnceladusEnceladus zegt:

      Eén tip @ Willem Matheeuwsen: we hebben hier nu al meermaals bewezen dat de aarde een bol is én we hebben een flink aantal Flat Earth-argumenten onderuit gehaald. Lees dat eerst eens voordat je hier onzin verkoopt. De aarde is een bol en de Flat Earth-mensen zijn uit op financieel gewin en indoctrinatie van domme mensen. Ja, die laatste opmerking mag je jezelf persoonlijk aantrekken…

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • EnceladusEnceladus zegt:

     Ach, ach, ach, mevrouw Marijke vind het nodig om Olaf – beslist zeer kundig op het gebied van astronomie – op kinderachtige wijze voor dom uit te maken, weigert in te gaan op het argument dat een vliegreis van Sydney naar Santiago volledig over zee gaat (en dus niet over Indonesië, China, Rusland en Amerika zoals het volgens de Flat Earthers zou moeten zijn), verklaart en passant dat zonsverduisteringen niet bestaan, beschuldigt enkele mensen van geldzucht en druipt dan met de staart tussen de benen af…

     Nou ja, kunnen wij onze energie weer aan weldenkende mensen en zaken besteden.

     groet,
     Gert (Enceladus)

    • Sodeju, Ik heb 6 minuten gekeken en toen was ik er klaar mee.

     Ik heb normaal mijn woordje wel klaar, bekend hier lijkt me,
     maar dit is zo erg en zo bizar dat gaat het verstand te boven. Er zelfs inhoudelijk op ingaan is totaal zinloos (al deed olaf e.a goede pogingen maar beter zeg je niks….)

     En het mooie is nog wel dat ik dus blijkbaar gek ben:)

     Hans Sibbel heeft ooit eens in zijn cabaret show “welcome to paradise” gezegd, mischien hebben we die gekkies wel nodig voor onze genen poel, en sluit me daar maar bij aan.

  • Marijke, ik weet niet meer welke brug het was en ik ken dus ook de afmetingen niet, maar of 4cm veel of weinig is hangt af van de hoogte van de pijlers en de lengte van de brug, en zolang je die niet kent is je conclusie dat het “op een ‘bolle’ aarde beslist veel meer (zal) zijn als 4 cm” gewoon waardeloos. Op relatief korte afstand is de kromming van de aarde niet meteen zichtbaar, anders zou je platteaardefantasie bij geen mens zijn opgekomen, dat besef je zelf toch ook wel? Ze kan echter wel meetbaar zijn, en nogmaals, op relatief korte afstand kan het verschil alleen maar gering zijn. Op een platte aarde daarentegen is er géén verschil, nul komma nul mm. Vreemd dat je niet blijkt in te zien dat een kromming, hoe klein ook, veeleer jouw verhaal onderuit haalt, niet het mijne.
   Aan complotdenken heb ik geen boodschap. Ook een kleine groep “cruciale personen” heeft een grote massa medewerkers nodig. In jouw verhaal zijn dat kennelijk oerdomme marionetten die zich alles laten wijsmaken en in het geheel niet in staat zijn op eigen kracht achter nog maar één van je “200 bewijzen voor de platte aarde” te komen. Wat een verheffende (en zeker niet scheldende) visie op je medemensen. Toegegeven, mensen kunnen dom zijn, maar je kunt ze niet voordurend allemaal voor de gek houden. Dat Flat Earth dus niet méér volgelingen aantrekt, is veelbetekenend.
   Ter afsluiting iets positievers. Ik kan je reactie op mijn vraag over vulkanen alleen maar appreciëren. Flat Earth’ers reageren niet altijd zo welwillend op kritische vragen. Het is trouwens niet de enige vraag die ik zou willen stellen (een greep uit mijn voorlopig lijstje: Hoe dik is die schijf? Kan je er doorheen? Wat zit eronder? Waarom stroomt de lucht boven de Antarctische ijsmuur niet gewoon weg? Wat als we een gaatje boren in die ijsmuur? Etc, enz.). Misschien komen we zo tot een rationele(re) discussie?

  • Beste Marijke,

   Ben deze site tegengekomen en je wordt afgemaakt, door de “wijzen”.
   Hierbij een link, die je zou kunnen bekijken, over de aarde en ik geloof hier heilig in.
   https://www.youtube.com/watch?v=YBMqjy4O-7I
   Je bent niet alleen en de z.g.n. wetenschap, ze hebben zich altijd nagelopen met hun leugens.
   Beste Wensen en geluk!

   Jan

   • EnceladusEnceladus zegt:

    Nergens in de bijbel wordt gezegd dat de aarde plat is. Dat filmpje is gewoon een poging van Flat-Earth-sekteleden om christenen voor hun karretje te spannen. En uiteindelijk gaat het die sekte er gewoon om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat is het enige wat hier plat aan is…

    Verder heeft het geen zin om je nog tot die mevrouw te richten via deze site, want die leest hier niet meer mee.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 3. De Aarde is plat…want als de Zon opkomt is het op de gehele aarde ineens dag……en alsie weer onder gaat ineens nacht. Daarom hebben we ook geen tijdzones…als het bij mij 12:00 dag is, is het overal 12:00 dag…ook bij de Chinezen en Canadezen.

 4. Weet je Marijke, maansverduisteringen worden gezien door honderden miljoenen mensen tegelijk. Dus zullen we het er maar op houden dat die echt bestaan? Om de paar jaar te zien immers. Als de ELITE-groep al die honderden miljoenen mensen zou moeten betalen om te liegen, dan zou het een beetje duur worden, denk je ook niet?

  Maar dan zonsverduisteringen. Weet je, ik ga het gewoon toegeven: volkomen nep! Ik ben vorig jaar voor Jan Lul naar de Faerøer Eilanden gevlogen en heb hier op Astroblogs complete fake-verslagen geplaatst. En ook mijn foto’s zijn natuurlijk nep. Dat was nog hard werken hoor, om met Photoshop op een trage laptop al die nepfoto’s te produceren. En de Franse fotograaf waarmee ik destijds optrok, stond samen met mij compleet voor de grap uren in de kou en de regen te wachten in de hoop om met zijn peperdure camera een paar nepfoto’s te maken. En al die volwassen mannen die elkaar met tranen in de ogen van schijnbaar puur geluk in de armen vielen, dat waren natuurlijk allemaal acteurs. Right…

  En ik zal je nog meer bekennen: dat korte radio-interview dat ik gaf aan Stefan Stassen was ook nep. Ik zat natuurlijk eigenlijk helemaal niet op de Faerøer Eilanden. En bij Radio 2 zaten ze uiteraard ook in het complot.
  Luister nog maar eens goed, dan kun je horen dat ik eigenlijk in de studio in Hilversum zat. Het gekraak en gepiep is gewoon toegevoegd om het echter te laten lijken.

  http://destaatvanstasse.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/18-03-2015/fragmenten/op-jacht-naar-de-eclips

  Ik geef het gewoon toe: het was allemaal nep. En het betaalde uitstekend hoor. Echt, ik heb 100.000 euro gekregen om te doen alsof ik een reis naar de eclips maakte. En zodra de ELITE-groep me weer zoiets aanbiedt, ga ik meteen weer.

  Verder ben ik natuurlijk volkomen corrupt, dus als jij mij ook even 100.000 euro geeft, dan ga ik gewoon ook verklaren dat de aarde plat is en dat zonsverduisteringen niet bestaan. Maakt helemaal niet uit hoor, dat die Flat-Earth-mensen honderden jaren wetenschap teniet willen doen en ons het liefst weer de Middeleeuwen in zouden willen slepen, want voor geld doe ik alles. Doe je best Marijke, mensen zoals jij kunnen we hard gebruiken!

  Met cynische groeten,
  Sybold Deen

 5. Olaf van KootenOlaf van Kooten zegt:

  Eén van mijn favoriete bands heeft hier trouwens een nummer over geschreven:

  https://youtu.be/kcC5F8j_-wo

 6. Wat ik me dan afvraag: “Waarom?”

  Wat is er te winnen voor die ELITE-groep? Dat moet nogal wat zijn om er zo’n geavanceerde samenzwering voor op te tuigen.

  Als de hele wereld gek lijkt, moet je toch écht bij jezelf te rade gaan.

  • Je slaat de spijker op de kop. Stel dat de aarde echt plat is (niet voor te stellen, maar goed…), wat is dan het belang van de ELITE-groep om dat eeuwenlang geheim te houden en net te doen alsof de aarde een bol is? Waarom een enorme samenzwering organiseren, inclusief al het geld dat het kost om iedereen z’n mond te laten houden, om de platte aarde te verdoezelen?

   • Olaf van KootenOlaf van Kooten zegt:

    Dat heeft te maken met het feit dat veel platte aarde-aanhangers reli-conspiracy mensen zijn. Dat is een aftakking van de ‘normale’ New World Order conspiracy, waarin de elite (de Illuminati) de mensheid tot slaaf willen maken. Volgens de reli-variant zijn de mensen binnen de NWO en/of Illuminati dienaren van Satan die bezig zijn met de komst van de Antichrist. Veel van die mafketels die dan in contact komen met de flat earth society komen tot de conclusie dat de “bolvormige aarde als één der velen planeten” een Satanisch complot is om mensen van God weg te houden. Dan is de aarde immers niet meer het centrum van het universum en dat kan natuurlijk niet. Geloof me, dit zit erachter, zo gek zijn ze.

    • Tja Olaf die NWO bestaat toch wel echt, niet dat zij zoveel macht hebben als zij zelf willen laten geloven of dat die mafkezen geloven. Maar er is altijd een groep mensen die de macht wil hebben, is gewoon evolutie.

     Verder helemaal eens met je.

   • een ding: zij ! de machtigen (rothschilds/rockefellers (hoofdletter zijn ze niet waard) hebben dit al meer dan 200 jaar geleden geintroduceerd. zoek zelf es verder, het klopt allemaal, zet het maar es op een rijtje…

  • EnceladusEnceladus zegt:

   Inderdaad HJ. Als je het adagium ‘follow the money’ hanteert, dan kom je inderdaad tot de conclusie dat er feitelijk niemand belang kan hebben bij het geheim houden van een platte aarde.

   Pas je datzelfde adagium toe op de Flat Earth-beweging, dan zie je juist dat die club er belang bij heeft om hun apekool te verkopen en zoveel mogelijk laaggeschoolden, simpele zielen en andere mensen die bevattelijk zijn voor conspiracy theories te werven. Deze miskende mensen smullen immers van de ideeën dat er een elitegroep zou zijn die hen uitbuit. Dan kunnen ze die tenminste verantwoordelijk houden voor alles wat er in hun eigen levens niet goed gaat. Ik zwaai dan ook nog even vriendelijk naar Mevrouw Marijke, die we hier nooit meer terug zullen zien.

   Baby Waving Bye Bye
   Dááág!

   Gert (Enceladus)

 7. De koepel van de platte aarde zichtbaar op foto uit 1920?

  http://www.fuzzyfun.nl/de-koepel-van-de-platte-aarde-zichtbaar-op-foto-uit-1920/

  • EnceladusEnceladus zegt:

   Dan heeft men sinds 1920 de koepel kennelijk een paar goeie schilderbeurten gegeven, zodat we thans, met de huidige stand van de fototechniek, de koepel niet meer kunnen waarnemen en lucht zien.

   Puur even uit nieuwsgierigheid: wie schildert die koepel telkens? Toch zeker niet de ELITE-groep? Dus wie doet dat voor ze? En hoe brengen ze al die schilder-slaven naar de koepel? En hoe voorkomen ze dat die naar beneden vallen? Steigers bouwen lijkt me geen optie… Dus beste Flat-Earhers, vertel me even hoe dit gaat!

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Als je met een laser omhoog schiet zou ‘ie toch op de koepel moeten stuiten? Waarom gaat de laserstraal gewoon rechtdoor de ruimte in? Weer een vraag. 😁

    • EnceladusEnceladus zegt:

     Laserabsorberende verf Arie. Ze hebben aan alles gedacht. 😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • je zicht is beperkt, zoals aan zee, zo ook de richting ruimte, door de koepel spiegelt het licht n andere kant op zodat je m niet meer ziet.
      aub mensen probeer eens n bol water te maken…EN te houden…
      greetz…

 8. Ik kan dat blog van Enceladus, Dat ging zijdelings ook over de platte aarde, niet meer vinden.
  Dat zal toch niet verwijderd zijn?

  M.v.g,

  Aeron

 9. THX 😉

 10. iemand zei me ooit: ik heb het gezien op tv van de nasa…ik zei; ja, ik kingkong ook…
  bovendien kun je het zelf na gaan, probeer van Buenas aires naar Kaapstad te vliegen zonder tussenstop…
  als je daar platte aardekaart bij neemt weet je waarom ze bij moeten tanken in bijv Dubai:)

  • Ruud, dat er geen vluchten rechtstreeks zijn van Buenos Aires naar Kaapstad heeft niets met de vorm van de aarde te maken en de noodzaak te tanken, maar met geld: er gaan gewoon gemiddeld te weinig mensen die kant uit om vliegtuigen te vullen en rechtstreekse lijndiensten rendabel te maken. Daarom gaan dat soort vluchten via hubs, zodat ze wel gevuld worden. In dit geval gaan er vluchten van Buenos Aires naar Sao Paulo, dan naar Johannesburg en tenslotte naar Kaapstad. Google op dit soort vluchten en je komt er talloze tegen. Zie http://roundearthsense.blogspot.nl/2016/03/46-ona-ball-earth-cape-town-south.html

  • EnceladusEnceladus zegt:

   Ruud, als je nou gewoon alles had gelezen wat we hier over die Platte-Aarde-onzin hebben geschreven, dan had je al geweten dat er wel rechtstreekse vluchten van Syndey (Australië) naar Santiago (Chili) gaan. En alleen daarmee is die hele flauwekul al ontkracht.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*