20 juni 2018

Hubble brengt de pulsar in het hart van de Krabnevel in beeld

Moving heart of the Crab Nebula

Hierboven zie je het centrale gedeelte van de Krabnevel, het meest bestudeerde supernovarestant, dat 6500 lichtjaar van de aarde verwijderd is en dat ontstaan is door een supernova, die op 4 juli 1054 als een zeer heldere ster aan de hemel verscheen en overal ter wereld werd waargenomen. Daarbij werden de buitenlagen van de ster weggeblazen, schillen van onder andere waterstof en helium, die we nu als de Krabnevel, ook wel Messier 1 genoemd, aan de hemel zien – in telescopen een klein hemelobject in het sterrenbeeld Stier (Taurus). De foto is gemaakt met de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop. Naast dat supernovarestant is er nog iets over van de ge

Reacties

  1. Johan B. zegt:

    Een van de mooiste nevels de Krabnevel. offtopic: Van wie is de achtergrondmuziek in deze video?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.