28 maart 2024

Bizar Frankenstein-sterrenstelsel verrast astronomen

UGC 1382

Astronomen hebben een volstrekt bizar sterrenstelsel aangetroffen op een afstand van 250 miljoen lichtjaar vanaf de aarde. Dit sterrenstelsel staat bekend als UGC 1382 en bevindt zich in een relatief rustig gedeelte van het universum, met relatief weinig sterrenstelsels. De laatste decennia stond dit stelsel te boek als een simpel elliptisch sterrenstelsel, maar dat blijkt slechts een deel van het verhaal te zijn.

Een elliptisch sterrenstelsel is normaal gesproken een dichte verzameling van oude sterren, met de driedimensionale vorm van een rugbybal in plaats van een platte schijf. Astronomen dachten dat UGC 1382 zo’n sterrenstelsel zou zijn, maar bij waarnemingen die o.a. verricht zijn door de Galaxy Evolution Explorer (GALEX) zijn spiraalarmen aangetroffen!

Een dergelijk sterrenstelsel “hoort” deze helemaal niet te hebben, waardoor astronomen met een probleem zitten opgezadeld. Nu is gebleken

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Met die verschillende entiteiten bedoel je dat het stelsel het resultaat is van een botsing tussen twee (of meer) stelsels heel lang geleden?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Olaf van Kooten zegt

      Jazeker, maar het kan geen gewone botsing zijn geweest zoals je die vaak ziet tussen grote sterrenstelsels. Het lijkt erop alsof een jong elliptisch sterrenstelsel (wat op zich al bijzonder is) vrij recent is samengevoegd met een uitgestrekt spiraalstelsel van lage dichtheid (vergelijkbaar met Malin 1). Maar die twee moeten dan echt rustig in elkaar geschoven zijn, anders zou de delicate structuur meteen vernietigd zijn.

  2. Olaf van Kooten zegt

    Het zou ook kunnen dat het helemaal geen elliptisch sterrenstelsel is, maar een lensvormig stelsel (die twee zijn verrassend moeilijk uit elkaar te houden). In dat geval zijn de spiraalarmen gewoon onderdeel van een schijf waartoe ook het centrum behoort. Maar dat verklaart niet de “omgekeerde” stellaire samenstelling qua leeftijd. Dus het blijft even een mysterie 🙂

    • Enceladus zegt

      MIsschien een wild idee: maar wat nu als het vanuit onze positie gezien schijnbaar om één stelsel gaat, maar het feitelijk twee stelsels zijn, waarbij het ene net voor het andere staat?

      groet,
      Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*