29 maart 2024

Merkwaardig object ontdekt voorbij Neptunus

Niku

Astronomen hebben een merkwaardig object aangetroffen voorbij de omloopbaan van Neptunus. Het gaat om een object van zo’n tweehonderd kilometer in doorsnede die door astronomen Niku is gedoopt, hetgeen Chinees is voor ‘rebels’. Het nieuwe object lijkt onderdeel te vormen van een ‘cluster’ van objecten met een soortgelijke omloopbaan. Het lijkt erop dat de zwaartekracht van een groot object voorbij Neptunus de objecten in hun huidige positie “geduwd” hebben. Aanvankelijk werd gedacht dat de hypothetische Planet IX de boosdoener zou kunnen zijn, maar die kans is heel klein. De afstand tussen Niku en z’n vriendjes en de rest van het zonnestelsel hier daartoe te klein. In plaats daarvan denken onderzoekers dat de Nikiden door een andere nog onbekende planeet of dwergplaneet zijn ontstaan. De leider van het onderzoeksteam zegt tegenover New Scientist het volgende: “De ontdekking van Niku suggereert dat er meer zaken plaatsvinden in het buitenzonnestelsel dan we ooit vermoed hebben“. Maar waarom is de omloopbaan van Niku zo merkwaardig? Ten eerste staat die omloopbaan bijna haaks op het vlak waarin de planeten om de zon draaien. Ten tweede draaien de Nikiden retrograad – m.a.w. in “omgekeerde” richting rond de zon.

Niku 2

Bron: Daily Mail

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Die retrograde draairichting en de vreemde hoek van de baan: het gevolg van een close enncounter tussen ons zonnestelsel en een andere ster? Zijn dit wellicht de buitenplaneten geweest van die andere ster en zijn ze na die ontmoeting als lekkere hapjes door onze zon verschalkt?

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. “Ten eerste staat die omloopbaan bijna haaks op het vlak waarin de planeten om de zon draaien. Ten tweede draaien de Nikiden retrograad – m.a.w. in “omgekeerde” richting rond de zon.”

    Ik geloof dat ik elders heb gelezen dat deze groep een hoek van zo’n 70° maakt met de ‘gemiddelde baan van de planeten’.
    – Is dat hetzelfde als dat je deze groep beschouwd als een clustertje dat een hoek van 110° (= 180-70) maakt, maar dat de elementen uit deze groep dat wel(!) “in de goede richting rond de zon draaien” ?
    En zo niet, wat is eigenlijk dan het verschil?

    – In een ver verleden zouden onze (4x) gasreuzen dichter bij de zon hebben gestaan.
    Is het mogelijk dat die Nikiden tijdens die planeet verschuivingen van De Reuzen, in een bijna haakse baan zijn gecaramboleerd?

    Groet, Paul

    Hoi Gert,
    Hier nog wat interessant leesvoer voor je, uit een bekende en betrouwbare bron.
    http://www.astroblogs.nl/2015/02/17/70-000-jaar-geleden-vloog-de-ster-van-scholz-door-de-oortwolk-van-het-zonnestelsel/

  3. zetten ze in dat plaatje een overzicht met pluto als planeet :/

Speak Your Mind

*