23 juli 2018

Diamantplaneten blijken veel zeldzamer te zijn dan gedacht

Laboratory microscope isolated on white

Een nieuwe methode om de chemische samenstelling van sterren te analyseren zou de zoektocht naar Aarde 2.0 gemakkelijker moeten maken. De onderzoekers hebben een computermodel ontwikkelt waarmee de chemische opmaak van een ster veel gedetailleerder in beeld kan worden gebracht. Dat vormt een aanwijzing voor de omstandigheden waarbij een (eventueel aanwezig) planetenstelsel kan zijn ontstaan. Dankzij het nieuwe systeem hebben we een nieuwe manier gevonden om de bewoonbaarheid van een planeet te toetsen. De onderzoekers in kwestie hebben hun nieuwe methode getest bij zo’n 1600 sterren, waarbij gekeken wordt naar de aanwezigheid van 15 elementen. Daarnaast heeft men ook de temperatuur, oppervlaktezwaartekracht en omwentelingssnelheid van die sterren kunnen vaststellen. Verder

Reacties

  1. ?? De chemische samenstelling van een ster is van grote invloed op de samenstelling van de oermaterialen waaruit een planetenstelsel is ontstaan.

    Zou het ook omgekeerd kunnen zijn?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.