23 juli 2018

Astronomen ontdekken “superplaneet” bij jonge ster

HR 2562 B

Astronomen hebben een bruine dwerg ontdekt in een omloopbaan rond de nabije ster HR 2562. De ontdekking heeft uitgewezen dat bruine dwergen niet altijd op dezelfde wijze als sterren ontstaan – ze kunnen ook ontstaan zoals planeten dat doen. HR 2562 is een F-ster met dertig procent meer massa dan de zon, op een afstand van 110 lichtjaar. Rondom de vrij jonge ster bevindt zich een puinschijf, een restant van planeetvorming, die zich uitstrekt van 38 tot 75 AU vanaf de moederster. Binnen die schijf bevindt zich een schoongeveegde ruimte en hiervoor is meestal een planeet verantwoordelijk. Men heeft die ‘planeet’ ook gevonden, maar de massa blijkt maar liefst 30 keer die van Jupiter te bedragen. Hiermee is het officieel een bruine dwerg, een mislukte ster met onvoldoende massa om aan kernfusie te doen. Maar astronomen zitten met een probleem opgezadeld: de offici

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.