16 juli 2018

Miljard sterren uit de Melkweg in kaart gebracht door Gaia

gaia_s_first_sky_map_large

Vandaag hebben sterrenkundigen de lang verwachte catalogus gepubliceerd van maar liefst 1 miljard (!) sterren uit de Melkweg, een catalogus gebaseerd op de waarnemingen die afgelopen jaren gedaan zijn met de Europese Gaia satelliet. Het gaat om de gegevens van welgeteld 1.142.622.719 sterren, waarvan Gaia de exacte positie1 en helderheid heeft gemeten. Van twee miljoen sterren daarvan – 2.057.050 om precies te zijn – zijn ook de afstand tot de aarde en hun snelheid in de ruimte gemeten. De ruimtesonde van de European Space Agency (ESA) werd in 2013 gelanceerd – vandaag exact duizend dagen geleden – om de Melkweg vast te leggen. De structuur van de Melkweg wordt voor het eerst in twintig jaar tijd gedetailleerd in kaart gebracht – in navolging van de eveneens Europese Hipparcos satelliet, waarvan deze week een interactieve website verscheen. Hieronder een geannoteerde versie van de kaart van de Melkweg, met daarin enkele bekende hemelobjecten weergegeven.

gaia_s_first_sky_map_annotated

Gaia’s vijfjarige missie is nog niet afgelopen, want nu gaat ‘ie de de afstanden en bewegingen van deze miljard sterren bepalen, waarvan de twee miljoen sterren de voorlopers zijn. Die

Noten
  1. Vraag: hoe exact is exact? Welnu, Gaia heeft de posities gemeten met een nauwkeurigheid van enkele microboogseconden. Da’s de breedte van een haar gezien op een afstand van 1000 (!) kilometer. []

Reacties

  1. Etienne Durinck zegt:

    Ik ga dat niet beginnen tellen. Zie dat ik eens mijn tel kwijt geraak.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.