23 juli 2018

Mogelijk zijn de eerste binaire exoplaneten ontdekt – twee exoplaneten die om elkaar draaien

binaire_planeten

Een team sterrenkundigen onder leiding van Daniella Gagliuffi (University of California) heeft in een cluster van sterren 65 lichtjaar verwijderd van de aarde mogelijk twee planeten ontdekt die niet om een ster heen draaien, maar die om elkaar heen draaien. Als dat inderdaad het geval is dan heeft men hiermee de allereerste binaire exoplaneten ontdekt, planeten die gravitationeel aan elkaar verbonden zijn en om elkaar draaien. Het woordje ‘mogelijk’ is hier wel van belang, want het zou ook kunnen zijn dat het geen planeten betreft, maar bruine dwergen – objecten die een soort grijs gebied vormen tussen sterren en planeten. Gagliuffi’s team was op zoek naar bruine dwergen en daarbij keken ze met name naar de massa van die objecten, om er achter te komen wanneer er nog sprake is van een bruine dwerg en wanneer van een zware, gasachtige exoplaneet.

Space.com.

Bruine dwergen zijn geen gewone sterren, omdat ze niet genoeg massa hebben om in hun kern over te gaan tot fusie van waterstof. Wat ze wel kunnen is deuterium laten fuseren in de kern, da’s zwaar waterstof. Bij een massa van 13 keer die van Jupiter schijnen bruine dwergen deuterium-fusie te ondergaan, daaronder zijn ze te licht. In een cluster van sterren vond Gagliuffi’s team twee van die bruine dwergen, de ene 14 en de ander 15 keer zo zwaar als Jupiter, tussen de 200 en 300 miljoen jaar oud en zo’n 1,5

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.