22 juli 2018

China heeft inderdaad de controle over het ruimtestation Tiangong-1 verloren

origin-of-space-debris

Afgelopen juli werd op het internet gespeculeerd dat China de controle over zijn ruimtestation Tiangong-1 zou hebben verloren. Dat lijkt vandaag te zijn bevestigd door de Chinese regering tijdens een persconferentie. Volgens de Chinezen zal Tiangong-1 in de tweede helft van 2017 de dampkring binnendringen en grotendeels gaan opbranden. Dat betekent dat brokstukken in bewoonde gebieden terecht kunnen komen, hoewel die kans gelukkig heel klein is. Tiangong-1 is gelanceerd in 2011 en heeft recent zijn laatste bezoekende taikonauten uitgezwaaid. China houdt de Tiangong-1 (hetgeen “Hemels Paleis” betekent in het Mandarijn) nauwlettend in de gaten en zal “indien nodig” waarschuwingen afgeven als satellieten e.d. geraakt dreigen te worden.

Bron: Xinhua

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Maar als er recent ruimtevaarders aan boord waren, konden die dan geen koerscorrectie uitvoeren om het station te redden? Een ruimtestation dat na 5 jaar al op is, is dat niet een beetje erg snel?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Co van Driel zegt:

  Lekker vooruitzicht is dat, brokstukken van het Chinese ruimtestation op je hoofd krijgen. Ze dumpen dat ding maar op Antarctica of ergens in een grote oceaan.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Tja, ooit gaat het een keer goed fout natuurlijk. Het wachten is op de eerste internationale rechtszaak tussen iemand die zo’n kreng op zijn huis kreeg en een land dat zo slordig was om zijn eigen ruimtepuin niet op te ruimen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Er is in de jaren 70 wel eens een Russische satelliet met een kernreactor gecrashed in Canada (Kosmos 954). De clean-up operatie moet ze miljoenen gekost hebben, maar ik geloof niet dat het ooit tot een rechtzaak gekomen is.

    edit: correctie, ik zie nu dat ze wel degelijk de USSR aansprakelijk hebben gesteld, en er is zelfs een heuse Space Liability Convention waarin kennelijk de aansprakelijkheid van dit soort ongevallen geregeld wordt.

   • Martin Schoenmaker zegt:

    Precies wat Wouter ook zegt. Het is al eens voorgekomen.

    En wat betreft dingen op je huis krijgen… daar is China wel bekend mee…

    https://twitter.com/NASASpaceflight/status/776917642376601600

    • Co van Driel zegt:

     Tjonge jonge … ’t is wat met die Tiangong.

     • Ik heb begrepen dat China graag wil meedoen met het I.S.S., maar de Amerikanen houden hen buiten de deur en daarom dat ze zelf proberen om een ruimtestation te bouwen voor wetenschappelijk onderzoek.

  • Martin Schoenmaker zegt:

   Er komen regelmatig satellieten naar beneden (zie http://www.satview.org/spacejunk.php). Dat is ook de bedoeling (meestal). Vaak zijn ze zo geconstrueerd dat vrijwel niets de tocht door de dampkring overleeft. Zo komt aanstaande maandag een rakettrap van een Falcon lancering naar beneden. Verwachte impact-locatie: Ergens in de Indische oceaan. Zie: http://www.satview.org/?sat_id=41730U

   Antarctica is niet een mogelijke ‘landingsplaats’ voor Tiangong-1. Zo zuidelijk komt hij namelijk niet. De precieze plek is volgens mij moeilijk te bepalen omdat er heel veel factoren van invloed zijn. Hij komt wel over zuid-europa…

   Vanuit Nederland gezien komt het station niet boven de 15 graden boven de horizon uit, dus zoiets als in dit Youtube filmpje gaan we niet kunnen zien.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.