22 juli 2018

Oorzaak explosie Falcon 9 raket vermoedelijk een heliumlek in de tweede trap

Credit afbeelding: USlaunchreport

Credit afbeelding: USlaunchreport

Op 1 september explodeerde een Falcon 9 raket van SpaceX, die op dat moment op lanceerplatform 40 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida stond om een test te ondergaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat de explosie van de raket, waarbij naast de raket zelf ook de lading, een Isra

Reacties

 1. Oke, oorzaak bekend en dan nu verder.
  Extra sensoren om dit vroegtijdiger te kunnen ontdekken en op naar de volgende lancering…

  • 94 milliseconde is nogal geen tijd om na ontdekking actie te kunnen ondernemen.
   Kennelijk kan men beter nagaan waar te lekkage van ultrakoude He precies weg lekt, om aldaar de constructie veiliger ( bv robuuster?) te gaan maken.

   Of men zou i.p.v. vloeibaar He vloeibaar N2 kunnen gebruiken, dat is al vloeibaar bij -196° C tegen -269° C bij He. Nadeel is dat stikstof 7maal zwaarder is dan Helium. (hoeveel mol eigenlijk neemt men mee ? )

   Groet, Paul 😉

   • Martin heeft er eerder al op gewezen dat het lek niet eens in de tweede trap zelf hoeft te zijn gebeurd, maar in de toren er naast, waarlangs de brandstofslangen lopen. Zie deze korte video bijvoorbeeld.

    • Martin Schoenmaker zegt:

     Ik heb me later gerealiseerd (niet meer aan gedacht deze twijfel hier te uiten – dat maak ik nu goed) dat het wellicht ook luchtonrust kan zijn wat de verschillen tussen deze twee frames laat zien.

     Vergeet niet dat de opname gemaakt is vanaf een afstand van een paar kilometer (4 als ik me goed herinner) en het zou goed kunnen dat wat je ziet niet daadwerkelijk een uitzetting van de strong-back is.

     Dat gezegd hebbende, het is wel opvallend dat alleen (en ook precies daar) op dat stukje iets ‘groter’ wordt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.