28 maart 2024

Helaas, Proxima b lijkt geen transitie-exoplaneet te zijn

Impressie van Proxima b en z’n ster, Proxima Centauri. Credit: ESO/M. Kornmesser.

De aardachtige exoplaneet Proxima b, die zich in de leefbare zone rondom de ster Proxima Centauri bevindt en die met een afstand van slechts 4,22 lichtjaar de meest nabije exoplaneet is, is waarschijnlijk geen transitie exoplaneet. Dat wil zeggen dat ‘ie gezien vanaf de aarde gedurende zijn omloop niet tussen ons en z’n moederster in komt te staan en we geen transitie (overgang) van de planeet voor de ster langs zien. Aldus het resultaat van een team sterrenkundigen onder leiding van David Kipping (Columbia University in New York), die in 2014 en 2015 44 dagen naar de ster hebben gekeken met behulp van de MOST ruimtetelescoop. De kans dat het een transitie planeet is werd al laag ingeschat, omdat Proxima Centauri een kleine, lichtzwakke rode dwergster is. Men denkt dat er 1,5% kans is dat Proxima b een transitie exoplaneet is. Dat is jammer, want dat betekent dat het lastiger wordt onderzoek te doen aan bijvoorbeeld de atmosfeer van de planeet, iets dat goed kan worden waargenomen op het moment dat een planeet voor z’n ster langs schuift. Nu zal gewacht moeten worden tot de James Webb Space Telescope, de in 2018 te lanceren opvolger van de Hubble ruimtetelescoop. Die zal naar verwachting krachtig genoeg zijn om de ster en planeet te scheiden en waarnemingen aan de planeet te doen.

Impressie van Proxima Centauri, gezien vanaf het oppervlak van Proxima b. Door ESO/M. Kornmesser – https://www.eso.org/public/images/eso1629a/, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50868898.

Hoe we weten dat Proxima b bestaat, zonder dat we een transitie van de planeet hebben gezien? Goede vraag! Het antwoord is dat de planeet met een andere methode is gevonden, zonder transitie. Zoals bij de bekendmaking van de ontdekking in augustus dit jaar bleek hebben ze ‘m gevonden door de regelmatige schommelingen, die de planeet veroorzaakt bij de ster, bestudeerd met de HARPS-spectrograaf op de ESO 3,6-meter telescoop op La Silla in Chili. Hier het vakartikel over de waarnemingen aan Proxima Centauri. Bron: New Scientist.

Share

Comments

  1. Ik zie huisjes staan met eronder play free op deze exoplaneet…. Lol…..

  2. Dat is niet alleen jammer voor onderzoek aan Proxima b, maar ook voor de identificatie zo je wilt opsporing van de eventuele planeten Proxima c t/ q…. Er stiekem van uitgaande dat het planeetstelsel rond Proxima Centauri, net als dat van Sol, zich in een min of meer platte schijf bevind.
    [ We vinden nu eenmaal makkelijker planeten via de Transitie-Methode dan op een andere wijzen ( = statistiek bewezen ). ]

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*