28 maart 2024

Twee nieuwe, onzichtbare maantjes van Uranus ontdekt?

uranus-rings-moons

De maantjes zouden zich nabij de Alpha- en Beta-ringen bevinden – de vijfde en zesde ring vanaf de planeet. Credit: Public domain.

Astronomen beweren in archiefgegevens van de Voyager 2 ruimtesonde aanwijzingen te hebben gevonden voor het bestaan van twee onzichtbare maantjes bij de planeet Uranus. Net als alle gasplaneten in het zonnestelsel is Uranus in het bezit van een ringenstelsel en een hele rits maantjes – 27 in totaal, om precies te zijn. Nieuw onderzoek suggereert nu dat twee nieuwe, onzichtbare maantjes zich ophouden in het ringenstelsel van de planeet.

Uranus staat bijna 20 keer verder van de zon dan onze aarde, hetgeen directe waarnemingen lastig maken. Toen de Voyager 2 in 1986 langs Uranus vloog, ontdekte de ruimtesonde maar liefst tien voorheen onbekende maantjes. Maar hoewel Voyager 2 inmiddels op het punt staat om het zonnestelsel te verlaten, zou hij ons nog altijd kunnen helpen om nog meer maantjes te vinden. Toen wetenschappers van de Universiteit van Idaho besloten om de archiefgegevens van Voyager 2 uit de oude doos te halen, kwamen ze namelijk iets opvallends tegen.

Er blijkt iets vreemds aan de hand te zijn bij twee van de in totaal 13 ringen van Uranus, die Alpha en Beta genoemd worden. Die twee ringen blijken een reeks golfpatronen te vertonen, die consistent zijn met de aanwezigheid van twee kleine maantjes. De patronen zouden dan boeggolven zijn van maantjes die net buiten de ringen draaien. Dat zou niet uniek zijn – twee eerder ontdekte maantjes van Uranus (Cordelia en Ophelia) hebben een soortgelijke invloed op nabijgelegen ringen.

Als de twee maantjes werkelijk bestaan, dan zouden ze heel klein moeten zijn (maximaal 14 km) en bovendien heel donker, vandaar dat ze niet direct zichtbaar zijn op de Voyager-opnames. De betrokken onderzoekers willen nu gebruik maken van de Hubble-ruimtetelescoop om te proberen de maantjes in het vizier te krijgen.

Bron: Gizmodo

Share

Speak Your Mind

*