19 maart 2024

Wat ze zoal bespreken op DPS48/EPSC11: wolken op Pluto, de rode KBO 2014 MU69 en een nieuwe missie naar Pluto?

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Ja ja, dat is een héél lange titel. Maar ik had het ook zo maar kunnen noemen “Wat ze zoal bespreken op de gezamenlijke bijeenkomst van de American Astronomical Society Division for Planetary Sciences en de European Planetary Science in Pasadena, Californië: wolken op Pluto, de rode KBO 2014 MU69 en een nieuwe missie naar Pluto?” En dan was ‘ie nog véél langer geweest. Kortom, nou weten jullie gelijk waar DPS en EPSC voor staan, de nummers zijn voor hoe vaak de congressen zijn gehouden. Interessanter dan die naam: waar hebben de dames en heren planetologen dan over? Welnu, op DPS48/EPSC11 wordt over héél veel onderwerpen gesproken, onder andere over de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, waarover hoofd wetenschappers van de Rosetta missie en Astroblogsauteur Matt Taylor zal spreken, en over Juno bij Jupiter, waar Scott Bolton (SwRI) over zal spreken. Maar het gaat vooral over de New Horizons missie, die 14 juli vorig jaar Pluto passeerde en die nu op weg is naar z’n nieuwe doel, het Kuipergordelobject 2014 MU69, waar op 1 januari 2019 langs zal worden gevlogen. Over Pluto discussiëren ze de wolken die daar mogelijk zijn waargenomen – waar we ’t hier al eerder over hebben gehad – en over de landverschuiving die op Charon is waargenomen, de grootste maan van Pluto (zie afbeelding hieronder).

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Alan Stern (Southwest Research Institute in Boulder, Colorado) is hoofd wetenschapper van het team van New Horizons en die riep iets interessants op DPS48/EPSC11:

“Now, with our spacecraft transmitting the last of its data from last summer’s flight through the Pluto system, we know that the next great exploration of Pluto will require another mission to be sent there.”

Kijk, dat is boeiend, een belangrijke NASA-wetenschapper, die een mogelijke nieuwe missie naar Pluto oppert. Ongeveer 99% van datgene wat de New Horizons missie tijdens de flyby vorig jaar heeft verzameld is nu naar de aarde gestuurd, dus veel nieuwe dingen zullen we niet meer horen waarschijnlijk. Maar wat we weten is kennelijk wel boeiend genoeg om een nieuwe missie te overwegen en de lezers van de Astroblogs kennende zal niemand daar tegen zijn. New Horizons is zoals gezegd ondertussen bezig aan een reis naar een nieuwe bestemming, KBO 2014 MU69. Dat ligt 1,6 miljard km voorbij de baan van Pluto en onderzoek met de Hubble ruimtetelescoop heeft uitgewezen dat het object erg rood is, nog roder zelfs dan Pluto – een eerste hint van het oppervlak van het kleine object. Ook blijkt 2014 MU69 te behoren tot de zogeheten klassieke regio van de Kuipergordel, de plek waar de oudste objecten uit de vorming van het zonnestelsel zich moeten bevinden. New Horizons is er 1 miljard km van verwijderd, dus die moet nog eventjes doorvliegen. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Wat gebeurt er met New Horizons als hij KBO 2014 MU69 gepasseerd is en alle daar verzamelde data ook verzonden heeft? Technisch gezien is er toch geen reden om de missie dan te beëindigen? Er zal waarschijnlijk geen brandstof meer zijn voor koerscorrecties, maar de sonde kan toch gewoon op de dan ingezette koers doorvliegen en eventuele waarnemingen (metingen aan straling wellicht?) nog doorzenden?

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*