28 maart 2024

De instrumenten van de ExoMars TGO doen het uitstekend

Het gebied Arsia Chasmata, gefotografeerd door het CaSSIS instrument

Het gebied Arsia Chasmata, gefotografeerd door het CaSSIS instrument. Credit: ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE.

De instrumenten aan boord van de Trace Gas Orbiter (TGO) van de Europees-Russische ExoMars 2016 missie, die op 19 oktober j.l. in een baan om Mars kwam, blijken het uitstekend te doen. Op dit moment is z’n baan zeer langgerekt, variërend tussen 230-310 km op z’n laagste punt en maar liefst 98.000 km op z’n hoogste punt, een baan om Mars die de TGO eens per 4,2 dagen aflegt. In de laatste twee omwentelingen tussen 20 en 28 november werden de vier instrumenten aan boord van de TGO uitgetest en die bleken het alle vier goed te doen. Het gaat om deze instrumenten:

  • de Atmospheric Chemistry Suite (ACS), waarmee men kooldioxide in de atmosfeer van Mars wil meten. Hieronder zie je een eerste meting daarvan. Een deel van de grafiek is uitvergroot in de grafiek rechtsonder.

    first_detection_of_atmospheric_carbon_dioxide_node_full_image_2

    Credit: ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE.

  • het Nadir and Occultation for Mars Discovery (NOMAD) instrument, dat kijkt naar water in de ijle atmosfeer.
  • de Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND), die kijkt naar de hoeveelheid neutronen, die vanaf de oppervlak van Mars worden uitgezonden.
  • tenslotte is er het Colour and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS), dat in staat is stereobeelden van landschappen van Mars te maken. Daarmee is bovenstaande foto gemaakt van Arsia Chasmata, een strook van 25 km lengte. Het gebied ligt aan de flanken van de Arsia Mons, een grote vulkaan op Mars. Hieronder een eerste stereobeeld, dat met CaSSIS gemaakt is, een gebied genaamd Noctis Labyrinthus. De kleinste details op de foto zijn 20 meter groot.

    first_exomars_stereo_reconstruction_large

    Credit: ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE.

Het wetenschappelijke doel van de TGO is om onderzoek te doen aan zeldzame gassen in de ijle atmosfeer van Mars, zoals methaan, waterdamp, stikstofdioxide en acetyleen. Het gaat daarbij met name om methaan in de atmosfeer, dat zowel biologisch als geologisch van oorsprong kan zijn. De TGO moet het raadsel oplossen welke oorsprong het methaan van Mars heeft. Komend jaar gaat de TGO z’n baan veranderen en eind 2017 moet ‘ie in z’n definitieve , cirkelvormige baan terechtkomen, 400 km boven het oppervlak van Mars. Hieronder tenslotte een video, met daarin beelden gemaakt van het oppervlak van Mars door het CaSSIS instrument.

Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*