28 maart 2024

Woensdag voor de derde achtereenvolgende keer supermaan – helaas voor de Geminiden

Credit: Skeeze / Pixabay


Op woensdag 14 december a.s. hebben we voor de derde maand achter elkaar een supermaan [1]Er is ook inmiddels een term bedacht voor het omgekeerde verschijnsel, dat de Volle Maan samenvalt met het apogeum in zijn baan: micromaan., het verschijnsel dat de Volle Maan samenvalt met het moment dat de maan in zijn elliptische baan om de aarde in het perigeum staat, het punt het dichtste bij de aarde. Door die afstand is de maan tot 14 procent groter en tot 30 procent helderder dan een gewone volle maan. De eerdere supermanen in 2016 waren op 16 oktober en 14 november.

Het is woensdagnacht om 01.06 uur Nederlandse tijd precies Volle Maan, een dag eerder is het perigeum en staat de maan 358.461 km van de aarde. Vreemd genoeg is de maan dit keer niet helemaal vol verlicht, want in voldoende sterke kijkers is te zien dat de noordkant van de maan een zeer smalle donkere rand heeft. De reden hiervoor is dat de maan zich halverwege de dalende en klimmende knoop in zijn baan bevindt en dat punt zich 5° onder de ecliptica bevindt (zie afbeelding hieronder).

Credit: SuperManu / Wikiklaas / Wikiwand

In dezelfde nacht als de supermaan is het maximum van de meteorenzwerm der Geminiden. En dat is jammer, want door de extra fel verlichte maan kunnen we alleen de helderste meteoren zien. Normaal gesproken kan je tijdens zo’n maximum bij ideale omstandigheden wel 120 Geminiden per uur zien, maar nu zal je ’t moeten doen met zo’n tien stuks. Hieronder een kaartje, waarop de radiant van de Geminiden is weergegeven, het punt waarvandaan ze allemaal lijken te komen.

Credit: Hemel,waarnemen.com

Bron: Sterrengids 2016 + Hemel.waarnemen + Space.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 Er is ook inmiddels een term bedacht voor het omgekeerde verschijnsel, dat de Volle Maan samenvalt met het apogeum in zijn baan: micromaan.
Share

Speak Your Mind

*