19 april 2024

Vormt een vreemde schaduw bij een jonge ster bewijs voor een pasgeboren planeet?

Credit: NASA, ESA and J. Debes (STScl))

Astronomen hebben wellicht een geheel nieuwe manier gevonden om exoplaneten te detecteren. Men heeft namelijk een bizarre schaduw waargenomen in de planeetvormende schijf rondom de jonge ster TW Hydrae. De schaduw wordt wellicht geworpen door een onzichtbare planeet die door die schijf heen beweegt. Dit blijkt uit maar liefst 18 jaar aan waarnemingen die verricht zijn aan TW Hydrae, die zo’n acht miljoen jaar oud is en zich bevindt op een afstand van 192 lichtjaar. Aan de hand van foto’s die gemaakt zijn door de Hubble-ruimtetelescoop is gebleken dat de schaduw iedere 16 jaar rondom de moederster draait.

Animatie van de waargenomen schaduw. Als het filmpje niet automatisch start, dan moet je er even op klikken. Credit: NASA, ESA and J. Debes (STScl))

Volgens de betrokken onderzoekers vormt een onzichtbare planeet de beste verklaring voor dit fenomeen. Als dat klopt, dan is het overigens niét de planeet zelf die de schaduw werpt. In plaats daarvan zorgt de zwaartekracht van de planeet voor verstoringen in de binnendelen van de schijf. Hierdoor wordt zonlicht tegengehouden, zodat op de buitendelen van de schijf een schaduw zal vallen. De hypothetische planeet zal ongeveer vijf keer de massa van Jupiter moeten hebben om de binnenschijf op dergelijke wijze te boetseren. De afstand tussen planeet en moederster zal dan vergelijkbaar moeten zijn met de afstand tussen de aarde en de zon.

Hier wordt het ontstaan van de schaduw bij TW Hydrae weergegeven. Een hypothetische planeet zal met zijn zwaartekracht de binnenschijf rondom de ster uit het lood trekken. Hierdoor wordt zonlicht tegengehouden en valt er een schaduw op de buitenschijf. Credit: NASA, ESA and A. Feild (STScl)

Bron: SPACE.com

Share

Speak Your Mind

*