28 maart 2024

Zwaartekrachtsgolven: één jaar geleden voor ’t eerst ontdekt, twee nieuwe ontdekkingen door LIGO in aantocht

Credit: LIGO.CALTECH.EDU

Op 11 februari 2016 – zaterdag precies een jaar geleden – maakten de onderzoekers van de LIGO detectoren in de Verenigde Staten bekend dat ze voor het eerst zwaartekrachtsgolven hadden ontdekt, de door Albert Einstein meer dan honderd jaar geleden voorspelde rimpels in de ruimtetijd, die veroorzaakt waren door een botsing van twee zware zwarte gaten op 440 Mpc (=1,4 miljard lichtjaar) afstand, zwaartekrachtsgolf GW150914. Met de twee detectoren van de Advanced LIGO, de ene in Hanford, de andere in Livingston in de VS, zag men gedurende een luttele 0,4 seconden de rimpels die twee samensmeltende zwarte gaten hadden veroorzaakt in de ruimte, de ene 36 keer zo zwaar als de zon, de andere 26 keer.

Na de eerste waarneemperiode, waarin ook nog een tweede zwaartekrachtsgolf werd gedetecteerd, GW151226, werd de LIGO detector opgeknapt en verbeterd. Op 30 november 2016 startte de tweede waarneemcampagne van LIGO en dat heeft inmiddels twee nieuwe ontdekkingen van zwaartekrachtsgolven opgeleverd. De gevoeligheid van de twee detectoren is groter worden, hetgeen het mogelijk maakt om met LIGO:

  • zwaartekrachtsgolven te zien tot 70 Mpc afstand van zwarte gaten tot minstens 1,4 zonsmassa per stuk.
  • of zwaartekrachtsgolven tot 300 Mpc afstand als ze minstens 10 zonsmassa per stuk zijn.
  • of zwaartekrachtsgolven tot 700 Mpc afstand als ze minstens 30 zonsmassa per stuk zijn.

Meer nieuws over de twee ontdekte zwaartekrachtsgolven is nog niet bekendgemaakt. Om het feit te vieren dat de ontdekking van zwaartekrachtsgolven één jaar geleden bekend werd gemaakt, kwam deze week het tijdschrift New Scientist met deze interessante video, waarin wordt ingegaan op de ontdekking.

Bron: LIGO.

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Twee nieuwe ontdekkingen aankondigen en dan totaal geen info geven? Zelfs niet of die twee qua signaal sterker of zwakker waren dan de allereerste detectie, GW150914 ??? Dat is gewoon flauw.

Speak Your Mind

*