28 maart 2024

Tweede Trojaan aangetroffen bij de planeet Uranus

Credit: NASA/Erich Karkoschka (Univ. Arizona)

Astronomen hebben een zeldzame Trojaan aangetroffen bij Uranus. Een trojaan is een planetoïde in dezelfde omloopbaan als een planeet en beweegt meestal onder een hoek van 60 graden voor een planeet uit of juist erachter aan. Jupiter en Neptunus hebben vele trojanen, die vaak al miljarden jaren in hun huidige positie staan.

Helaas hebben Saturnus en Uranus heel wat minder gezelschap. Aangezien beide planeten aan beide kanten een grote gasplaneet als buurman hebben, zullen alle aanwezige trojanen na verloop van tijd uit hun baan getrokken worden. Vandaar dat Saturnus geen trojaan meer heeft en Uranus maar eentje.

Nu hebben astronomen toch een tweede exemplaar aangetroffen, die 2014 YX48 is gedoopt en die (net als Uranus) in 84 jaar rondom de zon draait. Deze trojaan is een stuk groter dan zijn voorganger, met een diameter van ruim 40 tot 120 kilometer. Baanmodellen hebben uitgewezen dat 2014 YX48 van oorsprong tot de Centauren behoort – grote, komeetachtige planetoïden die tussen Jupiter en Neptunus rond de zon draaien.

Vervolgens is het object ongeveer 60.000 jaar geleden in dezelfde omloopbaan terecht gekomen als Uranus en dus een trojaan geworden. Over 80.000 jaar is de pret weer voorbij en moet Uranus het weer zonder zijn gezel doen. Mits de baanmodellen kloppen natuurlijk, maar daar mag je wel vanuit gaan. De ontdekking, die overigens geheel toevallig tot stand is gekomen, suggereert dat Uranus (en misschien ook wel Saturnus) meer trojanen zou kunnen hebben dan gedacht.

Het volledige vak-artikel kan hier ingezien worden.

Bron: New Scientist

Share

Speak Your Mind

*