19 maart 2024

Landelijke Sterrenkijkdagen op 3, 4 en 5 maart 2017

    De sterren dichterbij. (foto: Volkssterrenwacht Bussloo)

Onder het motto: “De hemel is van iedereen” organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) elk jaar de Landelijke Sterrenkijkdagen. De 41ste Landelijke Sterrenkijkdagen vinden plaats op 3, 4 en 5 maart 2017.

Bij meer dan zestig publieksterrenwachten, bij afdelingen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde en bij particulieren verspreid over Nederland is iedereen welkom om eens door een telescoop naar de hemel te kijken. Op www.sterrenkijkdagen.nl staat een overzicht van alle activiteiten.

Ook als het niet helder zou zijn, is het nog steeds de moeite waard eens uit te zoeken waar u in de buurt terecht kunt. Er is meestal een aanvullend programma met verhalen over sterrenkundige onderwerpen en rondleidingen en met een planetarium kan de hemel ook naar binnen worden gehaald.

Wat is er te zien?

Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. Met de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. In het zuiden staat het sterrenbeeld Orion. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden: de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor). Rond half negen gaat Venus in het westen onder als Avondster. Door de telescoop is Venus te zien als een smalle sikkel, net als een kleine maan. De rode planeet Mars gaat rond half tien onder. Rond hetzelfde tijdstip komt Jupiter in het oosten op. Deze planeet staat in het sterrenbeeld Maagd niet ver van de hoofdster Spica. Door de telescoop zien we naast Jupiter drie of vier van zijn manen. Met de telescoop is goed te zien hoe deze zich in de loop van de avond verplaatsen in hun baan om de planeet.

De sterrenhemel tijdens de Sterrenkijkdagen richting het zuiden

KNVWS

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde is een landelijke federatie, waarvan ruim vijftig verenigingen en stichtingen lid zijn. De KNVWS is opgericht in 1901 vanuit de gedachte dat wetenschap “algemeen eigendom, d.w.z. populair” moet worden. De leden houden zich bezig met het op populairwetenschappelijke wijze bevorderen van weer- en/of sterrenkunde. Jaarlijks organiseert de KNVWS een symposium waarin de actuele thema’s behandeld worden. Meer informatie vindt u op www.knvws.nl.

De Sterrenkijkdagen bij sterrenkundevereniging Huygens in Papendrecht

De sterren, Maan en planeten zijn prachtig om naar te kijken. Je hebt vast wel eens vol verwondering omhoog gekeken naar de nachtelijke hemel. Wil je een keer dieper het heelal in kijken, met goede uitleg daarbij? Kom dan op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart langs bij Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Wij doen mee met de Landelijke Sterrenkijkdagen en openen onze sterrenwacht voor iedereen die langs wil komen.
Wat kunt u verwachten als u ons een bezoek brengt?

  • s-Avonds: door meerdere telescopen kijken naar de sterren (kan alleen bij helder weer);
  • Uitleg over de sterrenhemel, sterrenbeelden en wat er allemaal te zien is;
  • Overdag: kijken naar de zon via een telescoop met speciale filters (zeer veilig);
  • Korte lezingen van 15-20 minuten over ons zonnestelsel en de oneindige grootsheid van het heelal;
  • Diverse artikelen die te koop zijn in onze astroshop;
  • Informatie over onze vereniging.

Wat is er te zien?

De Maan met haar kraters, bergen en valleien.
Vroeg op de avond: de planeet Venus, als een smal sikkeltje.
Laat op de avond: de planeet Jupiter met maantjes en wolkenbanden.
De Orion-nevel, een kraamkamer voor nieuwe sterren.
Prachtige dubbelsterren en sterrenhopen.
En zelfs sterrenstelsels die miljoenen lichtjaren ver weg staan.

De Zon

Op zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur richten de leden van Huygens hun kijkers met speciale filters op de dichtstbijzijnde ster: de zon. De zon is niet alleen tijdens een verduistering interessant. Op de zon zijn fraaie zonnevlekken te zien. Mogelijk staan aan de rand van de zon spectaculaire protuberansen, een soort zonnevlammen.

Andere activiteiten

Uiteraard zijn zon en sterren alleen te zien bij een heldere hemel. Maar ook bij bewolkt weer kan er een kijkje worden genomen in de sterrenwacht. Er is doorlopend uitleg over de telescopen. Binnen in de zaal zijn er presentaties over het zonnestelsel. Alle vragen over het heelal en de sterrenhemel boven ons kunnen gesteld worden.

Wanneer zijn we open?

Vrijdag 3 maart van 19.00 – 23.00 uur
Zaterdag 4 maart van 14.00 – 17.00 en van 19.00 – 23.00 uur

Waar kunt u ons vinden?

Matenaweg 1, 3356 LS, Papendrecht
Zie hier voor een routebeschrijving.
De toegang is gratis!

Bron: Astronomie.nl + Huygens.

Share

Speak Your Mind

*