28 maart 2024

Harvard onderzoekers: Fast Radio Bursts zijn wellicht afkomstig van aliens

Impressie van een ruimtezeil, dat aangedreven wordt door hoogenergetische pulsen. Credit: M. Weiss/CfA

Twee onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Avi Loeb en Manasvi Lingam, denken dat de zogeheten Fast Radio Bursts (FRB’s) wellicht signalen zijn die veroorzaakt worden door aliens, buitenaardse intelligente beschavingen. FRB’s worden sinds 2007 waargenomen, de eerste door het Parkes Observatorium in Australië en het Arecibo Observatorium in Puerto Rico, radiotelescopen, die zagen dat er gedurende enkele milleseconden sterke uitbarstingen in het radiogebied van het spectrum plaatsvonden. Sommige van die FRB’s zijn zelfs zo krachtig dat ze wellicht gehoord kunnen worden door een mondiaal netwerk van mobieltjes.

Impressie van signalen van een FRB die de aarde bereiken. Credit: ingchuan Yu, Beijing Planetarium / NRAO

Loeb en Lingam hebben de gegevens van waargenomen FRB’s geanalyseerd en denken dat het radiosignaal opgewekt kan worden als het licht van een op de zon lijkende ster opgevangen wordt op een planeet twee keer zo groot als de aarde, die dat licht vervolgens weer in een bundel uitzendt. Met die bundels zouden ruimteschepen die voorzien zijn van een groot zeil voortgestuwd kunnen worden, een techniek die hier ook op aarde wordt ontwikkeld. Ruimteschepen die twintig keer groter zijn dan de grootste cruiseschepen op aarde zouden op die wijze interstellaire of zelfs intergalactische reizen kunnen maken, aangedreven door de pulsen van de ster. De pulsen die ‘lekken’ langs de zeilen zouden dan op aarde als FRB’s zichtbaar zijn. Fysieke, astrofysische verklaringen voor de FRB’s zijn er tot nu toe nog niet echt en daarom denken Loeb en Lingam dat er wellicht een artificiële verklaring is, een hoogtechnische buitenaardse beschaving, een Kardashev type II of III beschaving, die complete planeten en sterren kan gebruiken voor de energielevering. Hier het vakartikel met hun nogal speculatieve ideeën, dat goedgekeurd is voor publicatie in de Astrophysical Journal Letters. Bron: CfA.

Share

Comments

  1. ’t benne spannende tijden! 🙂

  2. Stoerecurry zegt

    Als dat waar is, dan zou je verwachten dat ze altijd van dezelfde kant komen, of van hetzelfde sterrenkluster. Dat meerdere beschavingen dezelfde techniek gebruiken verdeeld over het hele heelal om ons heen lijkt me erg onwaarschijnlijk.

    • Wybren de Jong zegt

      Waarom lijkt jou dat onwaarschijnlijk?
      Als dit gebruik van straling de meest efficiënte manier is om ruimtereizen te maken,
      dan hoeft het geen verbazing te wekken dat verschillende aliens daar gebruik van maken.
      Alleen geloof ik überhaupt niet in aliens, dus ….

      • Stoerecurry zegt

        Neh, het gaat er bij mij niet in dat verschillende volkeren allemaal dezelfde techniek gebruiken die wij toevallig 100 jaar geleden bedacht hebben en die nu bijna binnen ons handbereik ligt.
        Of er wel of geen aliens bestaan zijn veel voor en tegenargumeneten over te bedenken, maar dat is een andere discussie denk ik.

        • Wybren de Jong zegt

          Het feit dat wij 100 jaar geleden (of is het 60?) iets bedacht hebben, doet helemaal niet ter zake. De relativiteitstheorie is ook pas een eeuw oud en niemand twijfelt eraan dat eventuele aliens ook kennis van die theorie zouden moeten hebben.

      • Wat raar om niet in aliens te geloven…er zijn ontelbaar veel zonnen, met daar omheen nog veeeeeel meer planeten. De kans dat niet al deze planeten steriel zijn en leven hebben lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

        Daarnaast is het nog maar helemaal de vraag wat dit ‘signaal’ precies is (vandaar dat ze ook zo raadselachtig zijn). Dat wij het kunnen ontvangen als een radio-signaal wil nog niet zeggen dat het ook als radio signaal verzonden is. Het kan van alles zijn. De toekomst zal het leren.

        • Wybren de Jong zegt

          Alles wat over het ontstaan van leven op andere planeten wordt geschreven is nogal speculatief en het is absoluut nog niet duidelijk hoe groot/klein de kans daarop is. Gelet op de complexiteit van het leven op aarde, lijkt mij de kans op leven astronomisch klein. ‘veeeeeel meer planeten’? Dat blijft nog altijd ergens rond een triljoen, 10^18 of daaromtrent, hangen. Dat lijkt veel, maar in de kansberekening kan je ook al heel snel onder de kans van 1 op een triljoen duiken. Reken maar eens uit hoe groot de kans is om 30x één te gooien met een dobbelsteen.

          • Quote : “Gelet op de complexiteit van het leven op aarde….”

            Goh, ik wist niet dat het leven op aarde zo complex was begonnen. Ik meen dat die ‘complexiteit’ pas veel later ontstond door evolutie en opsplitsing van soorten naar diverse niche’s . 😉
            Die huidige complexiteit lijkt me dan ook geen argument om de kans “op het ontstaan van leven op andere locaties dan de Aarde” bijna (of zelfs geheel) te niet te doen.

            – –
            Uw voorstel om te proberen 30maal achtereen een ‘1’ te werpen met de dobbelsteen, doet mij erg denken aan die vraag van als je een aap een typmachine geeft, hoelang het duurt voor het foutloos een literair werkje typt.
            Maar de dode natuur, waar het leven uit voor is gekomen, dobbelt niet slecht 1 malig per planeet.
            Alleen al op Aarde werd er her en der vanaf zo’n 5 miljard jaar geleden al zo druk met de teerling geworpen dat er na een miljard jaar al iets als leven was ontstaan.
            Eigenlijk best wel vlot lijkt mij.
            [ Misschien niet zo snel als JHWH in het OT (een dag of 5?) , maar daar vertelt men slechts de 2e helft en wordt niet verklaart waar die (levende) tovenaar plots vandaan komt. ]

            Het feit dat men bij NASA serieus naar leven zoekt op andere plaatsen alleen, al in ons Sol-stelsel, laat mij niet twijfelen over de kans op leven elders. Want ook bij de NASA zal men die rekentoets met ‘dice’ wel hebben begrepen, en ondanks de schijnbaar kleine kans, zoekt met rustig verder. 😀

            Groet, Paul

          • Wybren de Jong zegt

            De eerste eencellige levensvormen moeten ook al zeer complex geweest zijn.
            Er is de afgelopen jaren veel onderzoek geweest naar ‘essentiële genen’, die minimaal nodig zijn voor zelfstandig leven. Het record staat volgens New Scientist op 473 genen.
            Er is een bacterie gevonden met maar 182 genen, maar die kan alleen binnen een insect overleven, want het insect voorziet die bacterie van essentiële enzymen.
            Zie:
            https://www.newscientist.com/article/2082278-artificial-cell-designed-in-lab-reveals-genes-essential-to-life/
            https://www.newscientist.com/article/dn10259-bacteria-boast-the-tiniest-genomes-to-date/

  3. Jammer dat je je antwoord niet kan aanpassen achteraf. Ik bedoelde dus “De kans dat niet al deze planeten steriel zijn en leven hebben lijkt me zeer waarschijnlijk.”

    • De kans dat alleen op “the 3rd Rock from Sol” zich slimme hersenen met handige vingers hebben ontwikkeld lijkt mij inderdaad ook wel heel klein.
      Dat zou betekenen dat Aarde alsnog het centrum van het “hele al” zou zijn. [ Is heel de Verlichting voor niks geweest. Wat een blamage. 🙁 ] 😀

      = = =
      Ooit heb ik eens de vraag gelezen “Waarom lijken alle piramides op Aarde op elkaar? ( Is er één grote beschaving geweest of minimaal contact tussen deze verschillende plaatsen.)”
      Het antwoord is verhelderend : De piramides van Egypte, Mexico en elders lijken niet op elkaar!

      Ik weet te weinig van FRB, maar er kan het zelfde aan de hand zijn.
      De diverse FRB’s lijken niet op elkaar. De golflengte, de piekhoogte, het tijdsinterval tussen verschillende pulsen en de scherpte van de golflengte(normaal verdeling rond de piek) lijken niet allemaal op elkaar… Zo iets zou kunnen, ik weet er te weinig van af. Misschien zou je na analyse van de gegevens kunnen constateren dat er een aantal verschillende beschavingen zijn die onafhankelijk van elkaar het zelfde phenomeen hebben uitgedacht.
      Misschien kun je na analyse juist wel ontdekken dat er inderdaad slechts 1 lichtzeil-beschaving is. En in wat een enorm uitgestrekt gebied
      – drijven zij handel
      – hebben zij reeds gekoloniseerd
      – ?
      Maar ja, wat wil je ? Het is immers een Kardashev II of III beschaving.
      Dat zij zichzelf nog niet het stenentijdperk in hebben geblazen door interne oorlogen, schept voor ons ook kansen. Dat kunnen/willen wij immers ook?
      [ Tot zij eerdaags hier staan met hun oorlogsvloot… ons uitmoorden en hier een hunner kolonies vestigen. 😉 ]

      Groet, Paul

      • Enceladus zegt

        Of ze maken van de aarde een soort museum of dierentuin. Als ware het een curiositeit, bewoond met primitieven die het lichtzeilen nog niet eens machtig zijn. 😉

        groet,
        Gert (Enceladus)

        • Je weet zelf toch ook wel dat dat veelte gevaarlijk voor hen moet zijn, Gert(E.)?
          Stel je voor dat die primitieven(H. sapiens) dan op een gegeven moment [ En un Momento dato… 🙂 ] niet alleen het lichtzeil, maar ook het lichtzwaard (“lightsaber”) machtig worden.

          Dan zijn ze plots een paar safariganger kwijt….
          Dat willen ze vast niet hebben.

          groet, Paul(Obelix)

          • Enceladus zegt

            Ik begrijp dat je ook voetballiefhebber bent (“Un Momento dato” is immers een prachtige Cruyffiaanse verrijking van de Spaanse taal), dus dan weet je toch ook wel dat die aliens ons zullen laten leven zolang wij maar Champion Leagues, EK’s en WK’s organiseren?
            😉

            groet,
            Gert (Enceladus)

          • Dat had ik even over het hoofd gezien : onze bijna goddelijke aliens moeten toch ook enorm veel plezier beleven aan ons lokale balspel. 😀

            groet,
            Paul (Obelix)

  4. Vanavond maar even een CQ DX de ruimte in sturen op de SHF 🙂
    Dan luister ik morgen wel, of ik antwoord terug krijg… 🙂

  5. Gezien het feit dat overal in het heelal de zelfde natuurwetten gelden (kort door de bocht? 🙂 )
    Moeten, wij als Aardlingen, ook maar eens rap aan de FRBs om de trend een beetje te volgen…

    • Hoeveel energie zat er ook alweer in een puls? [ Meer of minder dan de gehele jaarlijkse opbrengst door fossiele brandstoffen op Aarde?]

      Groet, Paul

  6. Zoals bij veel onderzoeken in de astronomie, hebben we m.i. niet voldoende waarnemingen en goede onderzoeksmodellen om frb’s op dit moment te verklaren. In maart 2016 had Dr. Emily Petroff bij Astron een prima betoog, en onderbouwd met het onderzoeksmateriaal so far, dat frb’s een natuurlijk verschijnsel is, gekoppeld aan zoals zij vertelde: “magnetar flares, binar mergers, young pulsars, neutron star collapse”. In ieder geval had zij in de waarnemingen geen mogelijke aliën achtige afkomst kunnen herkennen. Uitsluiten deed ze ook niet, maar op basis van de waarnemingen dus niet voor de hand liggend. Het blijft interessant. Zelf volg ik de lijn van Emily, maar natuurlijk laat ik mij graag verrassen.

  7. Loeb is voornamelijk bezig met zijn citatie index 🙂 Ik geef de voorkeur aan Heinlein als ik SF wil lezen.

Speak Your Mind

*