29 maart 2024

Mars is veel langer vulkanisch actief geweest dan gedacht

Credit: NASA/JPL/USGS

Nieuw onderzoek van NASA heeft uitgewezen dat Arsia Mons, een enorme vulkaan op Mars, zeker tot vijftig miljoen jaar geleden actief moet zijn geweest. Dat betekent dat vulkanische activiteit op de Rode Planeet veel langer is doorgegaan dan gedacht. Het was de verwachting dat Arsia Mons al zeker een miljard jaar zou zijn uitgedoofd. In de krater van de vulkaan zijn ruim 29 vulkanische schachten aangetroffen. Mogelijk zijn één of twee van deze schachten binnen de laatste 50 miljoen jaar nog actief geweest, hetgeen geologisch gezien zeer recent is. Arsia Mons behoort tot een keten van vulkanen die Tharsis Montes genoemd worden. De vulkaan is vele miljarden jaren actief geweest en heeft mede daardoor een enorme omvang kunnen bereiken. Alleen al de centrale krater (caldera) heeft een diameter van 110 kilometer en zou het gehele Huronmeer kunnen bevatten, terwijl de totale hoogte van de vulkaan zo’n 20 kilometer bedraagt. Hopelijk kan de ontdekking wetenschappers helpen begrijpen waarom het vulkanisme op Mars tot halt is gekomen en hoe dat precies in zijn werk is gegaan.

Bron: NASA

Share

Comments

  1. Als ik dat zo lees : “50 miljoen jaar extra actief, waar men dacht dat deze vulkaan al 1 miljard jaar uitgeblust was”, ben ik niet echt onder de indruk. => 50 mln Y op 1 mld Y is slechts 5%.
    Is die chronologische nauwkeurigheid dan zo groot?

    Groet, Paul

    NB Heeft het ‘waarom gestopt’ niet te maken met de afkoeling en te kleine hoeveelheid radioactieve elementen om die afkoeling tegen te gaan?
    ( Kleinere planeten hebben relatief meer oppervlak om langs af te koelen! )

    • Olaf van Kooten zegt

      50 miljoen jaar GELEDEN 😉

      Tuurlijk heeft het daarmee te maken, maar hoe gaat dat proces precies in zijn werk? Waarom zijn de vulkanen nog zo lang doorgegaan? Waarom lijkt het erop dat het vulkanisme op Mars in horten en stoten is gegaan? Voldoende vragen dacht ik zo 🙂

      • Ohhh… %$#@#$ verkeerd gelezen. 😀

        Nog actief toen de dinosauria net waren weggevaagd. 🙂
        [ Dat is een heel ander tijdsbestek.]

        Groet,Paul

  2. Je vergat een woordje: “… zeker TOT 50 miljoen jaar geleden actief…”. M.a.w.: geen 50 miljoen jaar maar 950 miljoen jaar langer dan eerst gedacht (95% van 1 miljard jaar). M.a.w.2: Mars was nog actief toen de dinosaurussen het al een poosje, euh, niet meer waren.

  3. O, je had het al gezien!

  4. Dat is ook zo’n typisch referentiepunt. Je hoort het ook vrijwel altijd in één adem noemen: dinosaurussen & 65 miljoen jaren geleden uitgestorven. Over pakweg hun oorsprong of welke soorten en wanneer die ten onder gingen of de baan moesten ruimen voor weer andere exemplaren, hoor je nooit wat. Andere extincties in de loop der tijden? Zelden. Het is één van de bekendste dingen van de geologische tijdschaal, misschien omdat het dramatische einde van zulke toch gigantische wezens tot de verbeelding spreekt…
    Ha, nog iets: 50 miljoen jaar geleden, dat is bij ons het Eoceen (vanaf -56 miljoen jaar). Weet ik ook maar toevallig, omdat dan het gebergte van Montserrat is gevormd (heb ik ooit eens mogen/moeten opzoeken) …

Speak Your Mind

*