28 maart 2024

Jupiter in oppositie – Hubble heeft ‘m in detail gefotografeerd

Credit afbeelding: NASA, ESA, and A. Simon (GSFC)

Gisteravond – vrijdag 7 april om 23.00 uur – stond Jupiter in oppositie, dat wil zeggen dat ‘ie op dat moment recht tegenover de zon stond en daarmee opkwam toen de zon onderging en ondergaat als de zon weer opkomt. Oppositie betekent ook dat de planeet de gehele avond en nacht te zien is. De schijnbare diameter van Jupiter is nu maximaal, 44,2 boogseconden. Dat maakt ‘m uitstekend geschikt om nu waar te nemen en te fotograferen. Da’s ook gedaan deze week door Hubble, die ‘m afgelopen maandag (3 april) fotografeerde. De afstand aarde-Jupiter bedroeg toen 670 miljoen km. Op de foto hierboven, vastgelegd met Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3), is de resolutie 130 km voor de kleinst zichtbare details – dubbelklikken om te veroppositioneren. Prachtig zijn de wolkenbanden in de atmosfeer van Jupiter te zien, die donker of licht gekleurd zijn, al naar gelang de hoeveelheid bevroren ammonia in de banden (hoge concentraties voor de lichte banden, lage concentraties voor de donkere banden). De windsnelheden in de atmosfeer kunnen soms tot 650 km/uur gaan. Links onder de evenaar zie je de beroemde Grote Rode Vlek, die al honderden jaren wordt waargenomen, een ‘anticycloon’ in de atmosfeer. Rechts is een kleinere rode vlek zichtbaar, die ook wel ‘Rode Vlek Junior’ wordt genoemd en die nog niet zo oud is.

Credit afbeelding: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major

Van dichtbij wordt Jupiter ook gefotografeerd, in nóg meer detail dan Hubble kan doen. Dat gebeurt door de Juno ruimteverkenner, die om de planeet draait en die onlangs z’n vijfde scheervlucht vlak langs de gasreus maakte, perijove 5 genaamd. Op 27 maart maakte Juno met z’n Junocam onder andere bovenstaande foto, een schitterende plaat, die op een schilderij lijkt. De afstand bedroeg toen 20.000 km, tikkeltje dichterbij dat Hubble staat. Bron: Hubble + Nine Planets.

Share

Comments

  1. Gisteravond met m’n kijkertje voor het eerst Jupiter bekeken. Voor mij de eerste keer in m’n leven om door eigen waarneming de “wolkenbanden” te zien, maar ook 4 maantjes, die voor de helft door licht beschenen werden. Voor de doorgewinterde astronoom natuurlijk leuk, maar niet bijzonder. Ok, Jupiter was niet zo gedetailleerd als de foto’s van de Hubble of door Juno, maar fascinerend was het wel…:-) Ik waande me even Galileo Galilei, die in 1610 met een telescoop 4 maantjes ontdekte en ongetwijfeld met gebalde vuist 4 keer Yessss riep en een vreugdedansje maakte 😀

  2. Monique zegt

    (Mo)bble heeft ‘m met minder detail gefotografeerd Monique Mischievous Grin

    • Yep, zo heb ik Jupiter ook waargenomen ????. Maar die 4 maantjes vond ik net zo interessant. Trouwens, lijkt me een leuke titel voor een SF verhaal. The universe according to Mobbel of zoiets ????

      • Monique zegt

        Mobble, het slechtziend zusje van de Hubble Monique Sheepish Grin
        Voor 2 minuten YouTube, twee uur buiten gestaan, mijn neus ging er van druppelen, maar wat een genot.
        Jammer dat nu de maantjes weer nauwelijks te zien zijn.
        De link hieronder is een van mijn bijzondere Jupiter maanstandjesMonique Suspecting

Speak Your Mind

*