28 maart 2024

Welke effecten van een enorme inslag zijn het meest dodelijk?

Asteroïde inslag credits; wikimedia commons

Als de aarde ooit geraakt wordt door een flinke ruimterots, door welk effect van die inslag zullen de meeste slachtoffers vallen? Dat is de vraag die onderzoekers van de Amerikaanse Geofyische Unie zichzelf gesteld hebben.

Om deze vraag te beantwoorden, heeft men een computermodel gedraaid waarin de aarde is blootgesteld aan ruim 50.000 inslagen van planetoïden, met een diameter van 15 tot 400 meter. Dat is de orde van grootte van de meeste ruimterotsen die in de buurt van de aarde komen. Vervolgens heeft men gekeken naar de mogelijke gevolgen van een inslag: de verzengende hitte, rondvliegend puin, schokgolven, windstoten, aardbevingen en tsunami’s.

Het blijkt dat schokgolven en windstoten de meeste slachtoffers veroorzaken: ruim zestig procent van alle slachtoffers zullen als gevolg hiervan het leven laten. De schokgolven ontstaan door een plotselinge piek in de luchtdruk en resulteren in gescheurde organen, terwijl de windstoten krachtig genoeg zijn om mensen te laten wegvliegen en bossen compleet omver te blazen. Ook de hitte die vrijkomt bij een inslag is uitzonderlijk gevaarlijk en verantwoordelijk voor 30 procent van de dodelijke slachtoffers. De andere effecten die geassocieerd worden met een inslag zijn gelukkig minder gevaarlijk: seismische schokken (aardbevingen) zijn verantwoordelijk voor slechts 0,17 procent van de slachtoffers, terwijl rondvliegend puin zo’n één procent van de slachtoffers op zijn geweten zal hebben.

Mochten er bij een inslag tsunami’s ontstaan (en dat hoeft natuurlijk niet), dan zijn de vloedgolven verantwoordelijk voor ruim 20 procent van de slachtoffers. Toch blijken inslagen op zee minder gevaarlijk te zijn dan inslagen op het land. De verwoestende tsunami’s zullen natuurlijk miljoenen doden op hun geweten hebben, maar uiteindelijk zullen de tsunami’s uitdoven zodra ze verder landinwaarts bewegen. De overige effecten van een inslag zullen deels gemitigeerd worden door het water. Dus als een planetoïde op ramkoers ligt met onze aarde, dan moeten we hopen op een inslag op zee. Niet de Noordzee als het kan, want dan zullen de Lage Landen geheel weggevaagd worden door tsunami’s.

Studies zijn deze zijn belangrijk om bij een inslag het aantal dodelijke slachtoffers te beperken. Gelukkig zijn inslagen relatief zeldzaam, maar het is een goed idee om met een rampenplan te komen in het geval dat het mis gaat. De aarde wordt ongeveer iedere 15.000 jaar geraakt door een planetoïde met een diameter van 60 meter, terwijl ruimterotsen met een diameter van 400 meter iedere 100.000 jaar in botsing komen met onze planeet. Dat maakt de kans op het inslag heel klein, maar de gevolgen van zo’n inslag zijn dusdanig groot, dat het een goed idee is om meer onderzoek te verrichten.

Het volledige vak-artikel van het onderzoek kan hier ingezien worden.

Bron: American Geophysical Union

Share

Comments

  1. Folkert zegt

    Een rampenplan voor een ramp van onbepaalde grootte en vorm, evt. binnen nu en 100.000 jaar op een nog onbekende plaats en tijdstip, op een wereld die er dan totaal anders zal zijn dan de
    huidige………………………
    Ik wens ze veel succes ermee, voorlopig horen we waarschijnlijk niets meer van ze.

    Vraag me altijd af wie dit soort onderzoeker betaald.

Speak Your Mind

*