28 maart 2024

Nou weten we ’t officieel: Schiaparelli stortte neer door verkeerde inschatting hoogte

Impressie van de Schiaparelli lander onder de parachute tijdens de afdaling. Credit: ESA

De Schiaparelli-Marslander van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en haar Russische partner Roscosmos stortte vorig jaar oktober op Mars neer door een softwarefout die ervoor zorgde dat de lander dacht dat hij reeds geland was, waarna hij met een snelheid van 540 kilometer per uur neerstortte op het oppervlak. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

De conclusie van het onderzoek is dat de lander na het openen van de parachute door sterke tolbewegingen en kantelingen onbetrouwbare inschattingen heeft gemaakt met betrekking tot de hoogte van de lander boven het oppervlak. Op een gegeven moment heeft de computer zelfs berekend dat de lander onder het oppervlak van Mars was beland terwijl het in werkelijkheid op 3,7 kilometer hoogte zat. Daarom liet de lander zijn parachute en achterste hitteschild te vroeg los en vuurde het de stuwmotoren 3 tellen lang af in plaats van de standaard 30 tellen. Het resultaat is dat de lander daarna met een snelheid van 150 meter per seconde insloeg op Mars.

Afbeelding met aangegeven waar de sensoren van het hitteschild zich bevinden. Credit: ESA

De Shiaparelli-Marslander moest in oktober van 2016 landen op het oppervlak van de planeet, als deel van de ExoMars 2016 missie, waar ook de Trace gas Orbiter (TGO) sonde deel van  uitmaakte. Echter, bij de landing van het voertuig was er geen contact mee en er viel dus niet direct in te schatten of de lander een ‘nette’ landing heeft gemaakt of is neergestort. Na de landingspoging hebben de accu’s in de lander genoeg energie om de module drie tot tien dagen in leven te houden, waarin de ESA de kans heeft om communicatie met de lander te herstellen. Dit bleef echter uit. Daaropvolgend kon de ESA aan de hand van satellietfoto’s, gemaakt door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), van voor en na de landingspoging afleiden dat de Marslander gecrasht was (zie de afbeelding hieronder). De onderzoeksresultaten sluiten aan bij wat het ESA al vermoedde dat de oorzaak was. Met de TGO is het allemaal wel goed verlopen, die kwam in de geplande baan om Mars terecht – begin 2018 komt ‘ie in z’n uiteindelijke baan terecht.

Credit: ESA/NASA

Het onderzoek werd uitgevoerd door de zogenaamde Schiaparelli Inquiry Board, een onafhankelijk onderzoekspaneel dat ook aanbevelingen moet doen over de toekomst van de Marsmissies van de European Space Agency. De inhoudelijke technische voorstellen zijn meegenomen in de onderzoekbevindingen. De Marsmissie – ExoMars 2020 genaamd – gaat nog wel gewoon door, zo werd in december al bepaald door de lidstaten van de Europese ruimtevaartorganisatie. Voor het doorzetten van de missie is 436 miljoen euro benodigd. In totaal kost de missie 1,3 miljard euro.

Het ESA tekent wel aan dat de crash ook een zonnige kant heeft. Het heeft namelijk tekortkomingen in hard- en software en modellen over parachutegedrag blootgelegd die kunnen worden verholpen bij de volgende fase van de ExoMars-missie. Deze fase was ook hoofdzakelijk bedoeld om de technologie achter de landing te verfijnen zodat de rijdende ExoMars-rover in 2020 met zijn missie om sporen van leven, in het heden of uit het verleden, kan beginnen.

Bron: Tweakers.net.

Share

Comments

  1. Monique zegt

    Ondanks dat deze missie niet helemaal safe & sound verliep, is het terugkijken ervan toch best de moeite waard. Er wordt tussendoor informatie over van alles en nog wat gegeven. Waarom, waarvoor, hoeveel, wanneer, waardoor, wie dan, hoe dan…het komt wel langs in het filmpje.

    Green Monique Alien Spaceship

  2. Wybren de Jong zegt

    “door sterke tolbewegingen en kantelingen onbetrouwbare inschattingen heeft gemaakt”
    Ik wil niet vervelend doen, maar het lijkt mij dat je daar toch wel rekening mee houdt bij het bouwen van zo’n lander, met die tol- en kantelbewegingen.

    • Yep, lijkt mij ook. Je weet dat bij zo’n afdaling door de (ijle) atmosfeer van Mars onverwachte bewegingen kunnen gebeuren, dus daar zou je rekening mee moeten houden vantevoren. Slechte planning denk ik.

    • Paul Bakker zegt

      Dat is te makkelijk kritiek leveren vind ik. De ijle atmosfeer van Mars en toch behoorlijk grote zwaartekracht maken het extreem moeilijk om zacht op Mars te landen. Deze omstandigheden kun je vooraf niet testen. Daarom gaan Marslandingen vaak mis. Om gewicht te sparen kun je ook niet allerlei backup systemen en controle systemen meenemen.
      Wat ze met deze landing goed gedaan hebben is goede logging inbouwen zodat oorzaak van de fout exact te achterhalen was. Eerdere missies gingen zonder data verloren.
      De hoogtemeterfout zal verholpen worden…op naar de volgende zwakste schakel…en als die sterk genoeg is lukt het!

Speak Your Mind

*