28 maart 2024

Amateurs van de Dwingeloo radiotelescoop redden opnieuw een satelliet

Opnieuw is een satelliet gereanimeerd door de stichting CAMRAS in Dwingeloo, de Australische UNSW-EC0 QB50-AU02, een kleine cubesat! “Je zou bijna denken dat het normaal is, maar dat is het zeker niet”, aldus Jan van Muijlwijk van CAMRAS. Vorige week wist de stichting ook al een satelliet tot leven te wekken, een broertje van deze satelliet. “Ze zijn van dezelfde makelij”, aldus van Muijlwijk. CAMRAS gebruikt de oude 25 meter radiotelescoop in Dwingeloo voor het werk. De grote schotel kan krachtige signalen de ruimte insturen.

Onlangs kreeg de stichting een hulpkreet van wetenschappers uit Australië. Twee satellieten waren na hun lancering niet meer te bereiken. “Mogelijk waren de antennes van de satellieten niet goed uitgeklapt, dachten de wetenschappers”, vertelt Van Muijlwijk. Met de schotelantenne in Dwingeloo gaven de vrijwilligers van CAMRAS de satelliet de opdracht om de antenne uit te vouwen en dat lukte.

Een impressie van een satelliet van het QB-50 project. Credit: QB-50 collaboration

Sterk signaal

“Het signaal dat wij uitzenden, is sterker dan dat van de wetenschappers in Australië”, verklaart Van Muijlwijk het succes. De satellieten maken deel uit van het project QB-50. In totaal vijftig satellieten gaan metingen verrichten naar de thermosfeer op 400 kilometer boven de aarde. Een derde satelliet waar geen contact meer mee was, kon door CAMRAS niet gered worden. Van Muijlwijk: “Het is een ander type satelliet. Waarschijnlijk is daar iets anders mee aan de hand.”  In 2013 slaagden de amateurs van CAMRAS er ook al in om een satelliet te redden, de Triton-1 satelliet. Bron: RTV Drenthe.

Share

Speak Your Mind

*