29 maart 2024

Is het raadsel van de twinkelende quasars opgelost?

Credit: M. Walker (artwork), CSIRO (photo)

Gasvormige filamenten rondom massieve sterren vormen wellicht een verklaring voor een dertig jaar oud mysterie: waarom fonkelen quasars? Quasars vormen extreem heldere en (meestal) bijzonder verre sterrenstelsels die worden aangedreven door een supermassief zwart gat met “na-verbrander”.

Sommige van deze objecten zijn bijzonder variabel in helderheid – ze twinkelen, net als sterren aan onze sterrenhemel dat doen, onder invloed van de dampkring. Schijnbaar wordt het licht van deze quasars op soortgelijke wijze verstoord door gassen, maar waar deze gassen zich dan bevinden is een raadsel. Totdat is gebleken dat een twinkelende quasar zich op een positie bevindt naast de heldere ster Spica – maar dan veel verder weg, natuurlijk.

Deze quasar is niet de enige – een ander super-twinkelend exemplaar bevindt zich eveneens op dezelfde positie als een heldere en hete voorgrondster van het Vega-type. Is dit slechts toeval? Waarschijnlijk niet! De betrokken onderzoekers zijn toen meerdere twinkelende quasars gaan bestuderen, en een groot deel hiervan bevinden zich op ongeveer dezelfde positie aan de hemel als een heldere ster.

De conclusie luidt aan ook: gasvormige filamenten in de omgeving van heldere sterren doen het licht van achtergrondquasars twinkelen. Hiermee is niet alleen het raadsel van de fonkelende quasars opgelost maar zijn we ook nieuwe dingen te weten gekomen over de directe omgeving van hete sterren. Soms kan sterrenkunde heel mooi zijn! 😉

Het volledige vak-artikel over dit onderzoek kan hier ingezien worden.

Bron: Manly Astrophysics

Share

Speak Your Mind

*