28 maart 2024

Snelste sterren van de Melkweg zijn eigenlijk vluchtelingen

Credit: Amanda Smith

Astronomen hebben ontdekt dat sterren die snel genoeg bewegen om volledig aan de Melkweg te ontsnappen, feitelijk indringers zijn vanuit een ander sterrenstelsel! Het blijkt namelijk dat deze stellaire sprinters afkomstig zijn vanuit de Grote Magelhaanse Wolk, het grootste satellietstelsel van de Melkweg.

Deze zogenaamde hypervelocity stars hebben hun oorspronkelijke thuishaven verlaten doordat ze deel hebben uitgemaakt van een nauwe dubbelster. Vervolgens is hun begeleider ontploft en hebben de sterren in kwestie een gigantische schop tegen hun achterwerk gekregen.

Astronomen waren eerst van mening dat hogesnelheidsterren, die vrijwel altijd blauwe reuzen zijn, zijn verbannen door de Melkweg als gevolg van een interactie met het supermassieve zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel. Dat beeld lijkt niet te kloppen, aangezien de meeste hypervelocity stars in een beperkt deel van de hemel gevonden kunnen worden – namelijk in de sterrenbeelden Leeuw en Sextans.

Computermodellen hebben vervolgens uitgewezen dat de Grote Magelhaanse Wolk de vermoedelijke bron van deze sterren moet zijn. Dit alles is trouwens best logisch: de GMW heeft slechts tien procent van de massa van de Melkweg en dus kunnen binaire sterren die zijn weggeslingerd veel gemakkelijker hun moederstelsel verlaten.

Uit het model is ook gebleken dat het totale aantal hogesnelheidsterren die afkomstig zijn uit de Grote Magelhaanse Wolk meer dan 10.000 moet bedragen! Verder blijkt dat in de laatste twee miljard jaar miljoenen sterren op soortgelijke de GMW verlaten hebben. Veel hiervan zijn inmiddels ontploft als supernova, om vervolgens hun weg te vervolgen als neutronenster of stellair zwart gat.

Het volledige vak-artikel over dit onderzoek kan hier ingezien worden.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Speak Your Mind

*