28 maart 2024

Herschel ziet spectaculair stervormingsgebied in volle glorie

Credit: ESA/Herschel/PACS, SPIRE/Hi-GAL Project. Acknowledgement: UNIMAP / L. Piazzo, La Sapienza – Università di Roma; E. Schisano / G. Li Causi, IAPS/INAF, Italy

De Herschel-ruimtetelescoop heeft het indrukwekkende stervormingsgebied Westerhout 43 op de gevoelige plaat vastgelegd. Deze gigantische wolk, die gevuld is met tientallen knopen van stervorming, bevindt zich op een afstand van 20.000 lichtjaar vanaf de aarde, in de richting van het sterrenbeeld Arend.

In zichtbaar licht is nauwelijks iets te zien Westerhout 43, aangezien deze verscholen gaat achter talloze stofwolken in de schijf van de Melkweg. Gelukkig neemt Herschel het universum waar op infrarode golflengtes, waarmee dwars door blokkerende stofwolken heen gekeken kan worden. Hierdoor heeft men de werkelijke omvang van deze cluster in volle glorie kunnen weergeven.

Het stervormingsgebied heeft een massa van meer dan zeven miljoen zonnen en bestaat uit ruim 20 verschillende sterrenkraamkamers, die flink verhit worden door de hete sterren die erbinnen ontstaan zijn. Deze knopen van stervorming zijn zichtbaar als blauwe vlekken tegen een achtergrond van koelere gele en rode gebieden.

In het midden van Westerhout 43 bevindt zich de grootste cluster, die gevuld is met extreem hete en supermassieve Wolf-Rayet- en OB-sterren, die samen miljoenen keren zo helder zijn als de zon. Deze bubbel bevat de zaden van meerdere nieuwe sterrenclusters en is één van de meest actieve geboorteplaatsen van nieuwe sterren binnen ons melkwegstelsel.

Westerhout 43 bevind zich in een zeer dynamisch gebied van de Melkweg, precies op het punt waarop de centrale balk in het centrum van de Melkweg overgaat in één van de spiraalarmen. Dit maakt het gebied een uitstekend laboratorium om massieve sterren te bestuderen.

Bron: ESA

Share

Speak Your Mind

*