20 april 2024

De zwanenzang van de Cassini-ruimtesonde is morgen live te volgen

Credit: nasa

Morgen (15 september 2017) zullen we het laatste signaal ontvangen van de extreem succesvolle Cassini-ruimtesonde. De Saturnusverkenner heeft namelijk zijn brandstof verbruikt en zal gaan opbranden in de dampkring van de planeet. De NASA heeft tot dit bewuste einde van Cassini besloten om te voorkomen dat Cassini per ongeluk terecht komt op manen zoals Titan of Enceladus, potentiële dragers van buitenaards leven, die niet besmet mogen raken met aards leven dat wellicht nog in de instrumenten van Cassini aanwezig is. De ‘dood’ van Cassini is vannacht live te volgen op het YouTube-kanaal van NASA.

Normaal gesproken worden gegevens die door Cassini zijn verzameld eerst opgeslagen op een harde schijf alvorens naar de aarde verzonden te worden. Maar aangezien Cassini zijn ‘grande finale’ slechts een paar minuten zal overleven, wordt alles in real-time naar de aarde gestuurd. Helaas zal hier geen beeld bijzitten – de livestream zal o.a. bestaan uit informatie over de samenstelling van de dampkring. Maar niet getreurd – klik hier voor een overzicht van de mooiste foto’s die door Cassini zijn geschoten in de laatste twaalf jaar.

Op 1 juli 2004 bereikte Cassini de planeet Saturnus na een reis van 6,5 jaar. De sonde heeft sindsdien een schat aan data verzameld over de zesde planeet vanaf de zon. Zo blijkt zich aan de noordpool van de planeet een hexagonale storm te bevinden met een diameter van bijna 25.000 kilometer! Ook heeft de sonde ons veel geleerd over de satellieten van de planeet. Zo zijn op nog geen 1.200 kilometer afstand van Titan, de grootste maan van Saturnus, talloze foto’s gemaakt die succesvol naar de aarde werden verzonden.

Cassini voerde de Europese ruimtesonde Huygens mee naar Titan, die er in 2005 een zachte landing maakte. Het is nog steeds de meest afgelegen plaats in het zonnestelsel waar ooit een landing is uitgevoerd. Uit de gegevens is gebleken dat Titan een soort diepvriesversie is van de aarde, compleet met rivieren en zeeën (maar dan van vloeibaar aardgas). Ook heeft Cassini een schat aan informatie verzameld over de overige manen van Saturnus (klik hier voor een kort overzicht). Rust in vrede, lieve Cassini – we zullen je missen 🙁

Share

Comments

  1. Ik kwam deze link tegen waar je de beste 100 foto´s van Cassini gratis als e-book kan downloaden.
    https://www.nasa.gov/connect/ebooks/the-saturn-system.html
    bron: https://www.space.com/38166-cassini-saturn-photos-nasa-ebook.html

Speak Your Mind

*