19 april 2024

Uniek object ontdekt door Hubble in het zonnestelsel: een dubbele planetoïde mét een komeetstaart

Impressie van de binaire planetoïde 288P, die ook een komeetachtige staart hebben. Credit:ESA/Hubble, L. Calçada.

Een internationale groep sterrenkundigen heeft met behulp van de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop tussen de banen van Mars en Jupiter een heel bijzonder object ontdekt, een tweetal planetoïden die om elkaar heendraaien en die ook eigenschappen van een komeet bezitten, zoals een uit gas bestaande staart. Het gaat om de planetoïde genaamd 288P, die vorig jaar september z’n dichtste punt in z’n baan bij de zon had en die toen goed met de Hubble telescoop kon worden bestudeerd. Toen bleek dat het niet om één planetoïde ging, maar om twee planetoïden, die ongeveer even groot waren en die op 100 km afatand van elkaar stonden, draaiend om een gemeenschappelijk zwaartepunt. Verder bleek het tweetal omgeven te zijn door een staart, die het gevolg was van sublimatie van waterijs, dat op haar beurt weer het gevolg was door de toegenomen warmte van de zon door het bereiken van het perihelium, het punt het dichtste bij de zon.

Verschillende waarnemingen van planetoïde 288P gedaan door Hubble. Credit:NASA, ESA, and J. Agarwal (Max Planck Institute for Solar System Research)

Het is voor het eerst dat men zo’n dubbele planetoïde ontdekt, die ook het gedrag van een komeet vertoont, iets dat ‘m uniek in het zonnestelsel maakt. uit het feit dat 288P nog bevroren water bevat leiden de sterrenkundigen af dat 288P in zijn huidige binaire vorm nog niet erg oud kan zijn – hooguit zo’n 5000 jaar. Anders zou al het aanwezige ijs al in damp moeten zijn opgegaan. Vermoed wordt dat 288P is begonnen als één object dat zo snel om zijn as tolde dat het in twee stukken uiteen viel. Vervolgens dreven de twee stukken uiteen door de afstotende werking van de gesublimeerde gassen.

Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*