28 maart 2024

Nederlandse klimaatsonde Tropomi succesvol gelanceerd

Credit: ESO

Het nieuwe satellietinstrument Tropomi is vrijdag 13 oktober om 11:27 uur Nederlandse Tijd succesvol gelanceerd. Tropomi is een grotendeels Nederlands ruimte-instrument aan boord van de Sentinel-5P satelliet. Het instrument gaat gassen en fijnstof meten die belangrijk zijn voor luchtkwaliteit en klimaatverandering. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI.

Op de lanceerbasis Plesetzk in Rusland is de polaire satelliet de ruimte in gegaan en gestart met zijn eerste baan om de aarde . De nieuwe satelliet, die onderdeel is van het milieuprogramma Copernicus van de Europese Commissie, gaat wereldwijd metingen doen van luchtkwaliteit en broeikasgassen. Dankzij de baan over de polen op 824 kilometer hoogte is Tropomi in staat om de hele aardse atmosfeer in één dag volledig in kaart te brengen, elke dag opnieuw.

De lucht die we inademen

Tropomi is de opvolger van OMI, het instrument dat nu de luchtkwaliteit meet en na dertien jaar toe toe is aan vervanging. Pepijn Veefkind, hoofdonderzoeker van Tropomi: “OMI is een prachtig instrument, dat een belangrijke meetreeks heeft opgeleverd. Tropomi zal deze voorzetten met veel nauwkeuriger en meer gedetailleerde beelden. Vanuit de hele wereld is nu al interesse in de data die Tropomi straks levert.”

De gedetailleerde satellietbeelden van 7 bij 4 kilometer bieden mogelijkheden om in te zoomen op steden of gebieden met veel luchtverontreiniging, zodat de effecten van het milieubeleid kunnen worden gevolgd. Zo kan Tropomi stikstofdioxide in kaart brengen op de schaal van een stadsdeel. Wereldwijd worden dagelijks metingen gedaan van verschillende gassen, zoals stikstofdioxide, zwaveldioxide, koolmonoxide en methaan.

Nog nooit zo nauwkeurig

Tropomi is het vlaggenschip van de Nederlandse ruimtevaart. Het is het nauwkeurigste satellietinstrument voor metingen van de atmosfeer dat ooit werd gebouwd. De data worden gebruikt voor klimaatonderzoek, monitoring van de ozonlaag en de zonkracht, zeer gedetailleerde verwachtingen van de luchtkwaliteit en de verspreiding van vulkaanas.

Hollandse Meesters

Het instrument is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen Airbus DS-NL, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus DS-NL is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. Het KNMI en SRON hebben de wetenschappelijk leiding en zijn verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole en ontwikkeling van dataproducten. Afnemers van de data zijn overheidsinstellingen, luchtvaart, universiteiten en andere onderwijsinstellingen, ingenieursbureaus, weerbedrijven, media en het algemeen publiek.

Met Tropomi zetten de ‘nieuwe Hollandse Meesters’ niet alleen een traditie in de ontwikkeling van ruimte-instrumenten voort, maar daarnaast een volgende stap in Hollands Meesterschap. De ‘nieuwe Hollandse Meesters’ Marc Oort (Airbus Defence and Space Netherlands), Pepijn Veefkind (KNMI), Nick van der Valk (TNO) en Ilse Aben (SRON) vertegenwoordigen een team van tientallen ingenieurs en wetenschappers die Tropomi samen hebben ontwikkeld.

Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Nederlandse overheid investeerde zo’n 80 miljoen euro in de ontwikkeling en uitvoering van het ruimtevaartproject.

Klik hier om de website van Tropomi te bezoeken.

Bron: KNMI

Share

Comments

  1. Goed werk, mooie aanwinst en weer een vooruitgang Monique Thumbs Up on EmojiOne 3.1

  2. Ill Matilled zegt

    De launch is gelukkig goed gegaan en de Sentinel met het instrument aan boord is nu in een zonnesynchrone orbit wat noodzakelijk is om de continue (optische) observaties te kunnen verrichten. Tot 7 november wordt het instrument binnen op een aangename 37C gehouden waarna de RC deuren opengaan en kunnen de innovatieve ‘verzonken tralie’ en vrij gevormde optica voluit getest worden. Het is een echt precisie instrument waar men de tijd voor heeft genomen om te ontwerpen en uit te testen en de scandata zal worden verkocht aan onderzoeksfaciliteiten, overheden en particulieren.

    (opmerking: de resolutie is 7x7km volgens documentatie)

Speak Your Mind

*