29 maart 2024

Binnen 100 jaar zou een krachtige zonnevlam onze technologie om zeep kunnen helpen

Credit: NASA/SDO

De zon zou de komende eeuw grote problemen kunnen veroorzaken. Als we getroffen worden door een enorme zonnevlam van hetzelfde kaliber als degene die 150 jaar geleden heeft plaatsgehad, dan zou op wereldwijde schaal de elektriciteit uitvallen, satellieten doorbranden en het internet verdwijnen. De kans dat dit binnen honderd jaar gebeurd is vrij groot, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Daarnaast is gebleken dat de aarde iedere 20 miljoen jaar getroffen zal worden door een veel grotere supervlam, met voldoende energie om de ozonlaag helemaal af te breken. Een massale uitsterving zou dan het gevolg kunnen zijn. Gelukkig is de kans dat zo’n supervlam de komende honderd jaar zal toeslaan heel klein. Echter, op kortere termijn zou een minder intense supervlam nog altijd voor grote problemen kunnen zorgen.

In 1859 werd de aarde getroffen door een krachtige zonnestorm, waarbij wereldwijd de telegraafnetwerken om zeep geholpen werden. Er zijn zelfs gevallen bekend van telegraaf-bedieners die een enorme elektrische schok te verwerken kregen. Gelukkig was er destijds weinig elektronische technologie, zodat de uiteindelijk schade beperkt bleef.

Maar als een vergelijkbare zonnevlam morgen zou plaatsvinden, dan zullen de gevolgen niet te overzien zijn. De totale schade zou gemakkelijk kunnen oplopen tot biljoenen dollars of euro’s. Alle elektriciteitsnetwerken zullen uitvallen, alle computers kappen ermee, alle koelsystemen van kernreactors zullen dienst weigeren….kortom, er zal héél veel mis kunnen gaan.

Desondanks lijken regeringen en wetenschappelijke instituten het gevaar niet goed te onderkennen. De mogelijke inslag van een ruimteprojectiel (zoals een komeet) krijgt alle aandacht, terwijl een krachtige zonnevlam even schadelijk zou kunnen zijn.

Gelukkig zijn de betrokken onderzoekers met een oplossing gekomen – een enorme lus maken van een geleidende draad en deze tussen de aarde en de zon positioneren. De lus zal dan als magnetisch schild werken en de zonnevlam afbuigen. De totale kosten van dit project zouden 100 miljard euro bedragen. Ik acht de kans bijzonder klein dat iemand dit de komende eeuw zal willen of kunnen betalen 😉

Bron: New Scientist

Share

Comments

  1. Fred Doe zegt

    Zou wel weer goed zijn voor de arbeidsmarkt…

    • Enceladus zegt

      Misschien in bepaalde sectoren. Maar in eerste instantie volgt toch echt massa-ontslag hoor. En chaos en anarchie…

      Groet,
      Gert (Enceladus)

  2. 100 jaar geleden (1904) had John Ambrose Fleming net de radiobuis uitgevonden, over 100 jaar hebben we vast een compleet andere wereld als het aan onze wetenschappers en wereldpolitici ligt…als er nog wat van over is. We zijn dan volgens prognose met 11 miljard aardbewoners.
    https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/deze-5-factoren-bepalen-hoe-de-wereld-er-over-100-jaar-uitziet
    Volgens overlevering begon de ellende met Adam & Eva Jinec, zo´n 6000 jaar geleden 🙂

    • Enceladus zegt

      Ja, mevrouw Jinec moest zo nodig aan het fruit van kweker Adam zitten. 😉

      Groet,
      Gert (Enceladus)

    • Enceladus zegt

      PS: wat een waardeloos artikel trouwens van Jinek. Er staat “Wereldwijd is de gemiddelde leeftijd nu 72 jaar en de verwachting is dat die in 2100 stijgt naar 83 jaar.” En dat staat er dus al sinds april en niemand heeft het gecorrigeerd…

      Groet,
      Gert (Enceladus)

  3. Wybren de Jong zegt

    Dus na zo’n mega zonnevlam is al mijn digitale spaargeld direct verdwenen?
    Misschien moet ik dan toch een paar duizend euro’s in een oude sok gaan stoppen, voor het geval dat.

  4. Binnen 100 jaar…

    Dat zou dus pas volgende eeuw kunnen zijn, maar ook al volgende week…
    Een coronavlam is wel iets van te voren te voorspellen neem ik aan : zonnevlekken en zo… ?

    Maar of een metalen lus tussen Aarde en Zon wat zou uitmaken betwijfel ik : Er is niet alleen de EMP, maar ook de fysieke atomen die onze kant op komen. Zo’n EMP is met een enorme kooi van Faraday misschien wel te stoppen, maar de (dragende) materie raast gewoon door die lus heen !
    Slimmer lijkt het mij om alle echt gevoelige zaken achter een lokale Kooi weg te stoppen, gewoon binnen de atmosfeer. (Sorry voor diegenen die precies op dat moment met een vliegtuig rijzen… )

    @Wybren
    Ik denk dat er weinig preppers zijn die papiergeld ‘reserveren’.
    Als de boel instort, verliest papiergeld sneller zijn waarde, dan dat jij het Wilhelmus kan zingen.
    Goud, Zilver, Koper? of IJzer? lijken mij meer voor de hand te liggen. 😉
    Of wat dacht je van betalen in kaarsen… ?

    Groet, Paul

    • Hoi Paulix, ik miste je hier al een tijdje Happy Nodding Monique Face

      Citaat uit de blog “Gelukkig is de kans dat zo’n supervlam de komende honderd jaar zal toeslaan heel klein.”

      Oh gelukkig maar. Als die kans vergelijkbaar is met de kans om de honderdduizend in de staatsloterij te winnen dan maak ik me geen echte zorgen Monique Mischievous Grin

      • Hai Monique,

        Ik miste you ook en beetje. 😡

        De blog heeft het over 2 heftigheden van zonnevlammen.
        De ‘kleinere’ resulteert in uitval van nutsvoorzieningen. De kans hier op is “vrij groot” , ook wordt er een parallel getrokken met de kans op een inslag van een ruimteprojectiel (kometen ed.). “De kans dat dit binnen honderd jaar gebeurd is vrij groot, zo blijkt uit nieuw onderzoek.”

        De enorme zonnevlammen komen ‘slechts eens in de 20miljoen jaar voor. Deze zou resulteren in totale afbraak ozonlaag met als gevolg ‘massale’ uitsterving. Hoe massaal zo’n uitsterving zou zijn weet ik niet: ik meen dat de laatste uitstervingsgolf zo’n 67 miljoenjaargeleden was, d.m.v. de Dinododer. Welke andere 3 uitstervingen (om de 20 Mlj-jaar) sinds toen er zijn geweest weet ik niet.
        Die kans is in de komende 100 jaar schijnt veel kleiner te zijn… voor als je weet wanneer de laatste was?

        Groet, Paul
        xxx

        • [ Die smiley komt niet overeen met wat ik in typte. ?? ]

          • Dat mag ik hopen Paul (hihi) want je smiley ziet er behoorlijk woest uit Monique Suspecting

            Weet je, bij het woord kans haak ik meestal af omdat de mooiste kansen in mijn leven door de brievenbus op de deurmat vallen en nooit werkelijkheid zijn geworden.

          • Enceladus zegt

            Foei Monique, de mooiste kans zit toch ’s avonds naast je op de bank? 😉

            Groet,
            Gert (Enceladus)

  5. Alexander Sieuw zegt

    Weet iemand wat de gevolgen kunnen zijn voor de kerncentrales tijdens zo’n zonnevlam van dat kaliber?

    • Die smelten gewoon de grond in 🙁

    • Als het goed is zit er in elke kerncentrale een fail-safe-systeem, zodat deze veilig(!) worden gestopt zodra er geen stuursignalen meer zijn.
      Vergelijkbaar met bv een dodemansknop in de trein : …. als de conducteur plots sterft of weg loopt -> remt de trein !

      En bij het ontbreken van dergelijke systemen… krijgt Mardi gelijk. 😛

  6. Ik zat in 1977 tijdens de black-out in new York samen met een clubje Hollanders op het uitkijk topje van de Empire state building, blijkt er ook nog een leraar van mijn school rond te lopen… wat is toeval?

  7. @ Gert, ja, de mooiste kans is al weer ruim 35 jaar werkelijkheid gewordenMonique Mischievous Grin
    Haha, toch zit ik vrijwel nooit ’s avonds op de bank naast de liefde van m’n leven. Maarrr…wij gaan wel vaak gezellig samen op stap of uit eten, leuke dingen zien en doen. Thuis ben ik meer van de computer, gitaar, telescoop, breien/knutselen, videogames en, en, en….
    Manlief kan dan lekker rustig gestrekt op de bank naar zijn sportprogramma’s kijken Happy Nodding Monique Face Sheepish Monique Smile

Speak Your Mind

*