19 maart 2024

Kunstmatige intelligentie gebruikt om achtste planeet bij Kepler-90 te ontdekken

Impressie van het planetenstelsel rondom Kepler-90. Credits: NASA/Wendy Stenzel

Het zonnestelsel is per heden niet uniek meer. Tot vandaag kenden we maar één planetenstelsel bij een ster, die maar liefst acht planeten telde, ons eigen zonnestelsel. De planetenstelsels bij andere sterren kwamen niet verder dan zeven planeten – onder andere het welbekende TRAPPIST-1 systeem. Maar met de ontdekking van Kepler-90i, een zeer hete en rotsachtige planeet, die iedere 14,4 dagen om z’n ster draait, de ster Kepler-90, 2545 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Draak, zijn we niet de enige meer. Ook Kepler-90 telt acht planeten, de eerste zeven waren eerder al ontdekt, in 2014 en 2016. De manier waarop Kepler-90i ontdekt is die is bijzonder: de gegevens van de Kepler ruimtetelescoop van de NASA, die vier jaren lang de lichtcurves van meer dan 150.000 sterren in de sterrenbeelden Zwaan, Draak en Lier in de gaten hield, zijn nog eens onderzocht door een team van Google, dat zich gespecialiseerd heeft in ‘machinaal leren’, da’s een vorm van kunstmatige (artificiële) intelligentie, AI in ’t Engels. Exoplaneten verraden zich als er dipjes in de lichtcurve van de ster voorkomen, die ontstaan als één of meer planeten voor de ster langs schuiven en diens licht iets verzwakken, gezien vanaf de aarde. Het signaal van Kepler-90i was de sterrenkundigen eerder nog niet opgevallen, omdat het te zwak was en niet boven de ruis uitkwam, maar dankzij Google’s AI kon men ‘m bespeuren.

Kepler-90 is niet de enige ster waarbij op deze bijzondere manier een nog onbekende planeet is ontdekt. Er kwam ook een planeet bij Kepler-80 tevoorschijn met toepassing van het machinaal leren, de aardachtige planeet Kepler-80g, die in 15,65 dagen om z’n ster draait – wat het totaal voor dit planetenstelsel op zeven brengt. Meer info in dit vakartikel, dat gepubliceerd zal worden in The Astronomical Journal. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Wat een onzin kraamt de NOS weer uit: “Compleet zonnestelsel ontdekt”.
    Zie: https://nos.nl/artikel/2207644-compleet-zonnestelsel-ontdekt-dankzij-telescoop-en-kunstmatige-intelligentie.html

    We weten nog niet eens met zekerheid hoeveel planeten ons eigen zonnestelsel telt. Voorlopig zijn dat er 8, maar er is een goeie kans dat we nummer 9 binnen een paar jaar ontdekken en zelfs nummer 10 (formaatje Mars) zou theoretisch ook nog moeten bestaan, dus hoe kun je nou met zekerheid stellen als NOS zijnde dat er elders een compleet zonnestelsel is ontdekt. Alleen om de simpele reden dat we nog maar relatief kort exoplaneten waarnemen, kun je nu nog niet weten of er op grotere afstand van al die sterren die we in de gaten houden niet nog meer planeten zijn. Pas over pakweg 200 jaar kun je met zekerheid zeggen dat je andere zonnestelsel compleet in kaart hebt gebracht.

    Maar goed, gelukkig weten we hier op Astroblogs wel beter.

    Groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Vast weer een redacteur bij de NOS die van een andere afdeling is, bijvoorbeeld Economie, en die ze hier even op gezet hebben. 🙂

Speak Your Mind

*