20 februari 2018

Oeps, NASA’s WFIRST missie dreigt te sneuvelen

Impressie van de WFIRST satelliet

Deze week heeft de nieuwe baas van de NASA, Administrator Robert Lightfoot, de NASA-begroting voor 2019 bekendgemaakt, die hij voor goedkeuring heeft voorgelegd aan President Trump. Zowel de president als het Amerikaanse congres moeten aan de begroting van $ 19,9 miljard hun goedkeuring aan geven. Duidelijk is dat in het voorstel van Lightfoot, die door Trump als de opvolger van Charles Bolden is benoemd, de WFIRST (Wide-Field Infrared Survey Telescope) missie is gesneuveld. Ook lijkt hij aan te willen sturen op het stoppen van de financiering van het internationale ruimtestation ISS vanaf 2025. De WFIRST missie was bedoeld om het heelal in infrarood uitgebreid in kaart te brengen, het gedeelte van het elektromagnetisch spectrum waarmee verre sterrenstelsels kunnen worden bestudeerd, wiens licht door de uitdijing van het heelal naar het infrarood is verschoven. Met die sterrenstelsels wilde men meer te weten komen over donkere energie en materie in het heelal. Ook wilde men met WFIRST exoplaneten ontdekken.

NASA Administrator Robert Lightfoot die op 12 februari in NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama, de concept-begroting van de NASA bekendmaakt. Credits: NASA/Bill Ingalls

De NASA deed al pogingen de kosten van WFIRST terug te schroeven van $3,9 naar $ 3,2 miljard, maar nu blijkt Lightfoot het helemaal geschrapt te hebben. De James Webb Space Telescope, die volgend jaar wordt gelanceerd, heeft al $ 8,8 miljard gekost en de NASA-baas wil niet opnieuw met zo’n dure ruimtetelescoop te maken hebben. Bron: SpaceNews.

Reacties

 1. Niet eens zo raar, de NASA heeft haar/zijn zaakjes duidelijk niet op orde…alles loopt uit en kost vele malen meer als begroot. Ik kijk er dus niet van op dat er ingegrepen gaat worden. Het is toch ook totaal idioot dat de meeste missies het dubbele of meer kosten al begroot??

 2. Dat is inderdaad een hardnekkig probleem, dat grote projecten qua budgetten uit de hand lopen. Ik denk alleen niet dat dit typisch iets van de NASA is. Kan mij hier in Nederland ook enkele projecten herinneren, zoals de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, die gierend uit de hand liepen.

 3. Is de functienaam van de hoogste baas van de NASA altijd al “Administrator ” geweest?
  Hmm… dat geeft dan wel aan dat die op de centjes moet letten. 😀

  De kleine 20 miljard, is dat vergelijkbaar met begrotingen uit andere jaren?

  Groet, Paul

 4. Als de VS zich nou eens wat minder met andere landen zouden bemoeien, dan zou dat veel geld opleveren !

 5. En het grappige is, dat we dus alles meten aan de hand van geld. De uitvinding geld als middel om ruilhandel te structureren, zit de volgende ontwikkeling van de mensheid dus stevig in de nieren. Bij handhaving van ons economisch systeem hebben we gelijk de uitkomst van de Big Filter te pakken. Jammer.

Laat wat van je horen

*