28 maart 2024

Een supervlam van Proxima Centauri – waarneembaar met het blote oog – maakt leven op Proxima b welhaast onmogelijk

Artistieke weergave van een uitbarsting van een supervlam op Proxima Centauri. Links de planeet Proxima b. Credit: EVRYSCOPE / UNIVERSITY OF NORTH CAROLINA

Over de vraag of er leven mogelijk is op de exoplaneet Proxima b, die draait om de rode dwergster Proxima Centauri – na de zon de meest nabije ster tot de aarde – is al het nodige gediscussieerd, lees deze Astroblog bijvoorbeeld. Maar de detectie van enorme supervlammen, waarvan het exemplaar dat op 18 maart 2016 met de Evryscope-telescoop werd waargenomen en die zelfs met het blote oog zichtbaar was – maakt het welhaast onmogelijk dat er leven op de planeet is. Die fakkels hebben een enorme emissie van ultraviolette straling en dat zorgt er voor dat een eventueel aanwezige ozonlaag rondom de planeet, die slechts 7 miljoen km van de ster af staat en die daar in 11,2 dagen omheen draait, in korte tijd vernietigd is. Volgende (kleinere) vlammen, waarvan de Evryscope er afgelopen twee jaar al 23 bij Proxima Centauri heeft waargenomen, zouden alle leven op de planeet vernietigen, zeker als de vlammen vergezeld gaan van zogeheten coronale massa-ejecties, snel vliegende wolken van geïoniseerd gas. Door de uitbarsting in maart 2016 werd de rode dwergster wel 68 keer zo helder als ‘ie normaal is en dat zorgde ervoor dat ‘ie op dat moment even met het blote oog zichtbaar was – normaal is de ster met een schijnbare helderheid van +11,13 absoluut niet te zien zonder een grote telescoop.

Credit: Evryscope

De intensiteit van de supervlam moet 100 keer zo sterk zijn geweest als nodig is om op aarde de meest tegen UV-straling bestendige levende organismen te doden. Dat maakt het vrijwel onmogelijk dat er op Proxima b leven bestaat. Hier het vakartikel over de waarneming met de Evryscope aan de supervlam: The first naked-eye superflare detected from Proxima Centauri. Die Evryscope is een systeem van 23 kleine telescopen, die in een halfbolvormige configuratie zijn geplaatst en die de gehele zuidelijke hemelbol in één keer in de gaten kunnen houden en fotograferen (zie de afbeelding hieronder).

Credit: Evryscope

Bron: EveryScope + Francis Naukas.

Share

Speak Your Mind

*