27 mei 2018

Cyber Attack, de dag dat de NHS stopte

Home Forums Astrocorner Cyber Attack, de dag dat de NHS stopte

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Wybren de Jong 10 maanden, 2 weken geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #86408
  Monique
  Monique
  Sleutelbeheerder

  Een BBC-documentaire over de cyberaanval op de Nationale Gezondheid Service

  Enkele weken geleden werd de National Health Service (NHS) getroffen door een wijdverspreide cyberaanval. Sommige ziekenhuizen en huisartsen waren niet in staat om patiëntgegevens te openen, nadat hun computers werden afgesloten met een ransomware-programma waarin een betaling werd gevraagd ter waarde van €300,00

  Op 12 juni heeft BBC 2 een documentaire uitgezonden waarin een inside story over een van de meest rampzalige dagen in de geschiedenis van de NHS werd verteld.
  De documentaire gaat over de aanval die begon in de ochtend van 12 mei. Afspraaksystemen, pathologie laboratoria , röntgenafdelingen en zelfs CT scanners werden geïnfecteerd. Niet alleen de gegevens, maar ook patiënten kwamen daardoor in gevaar. Op elk scherm verscheen een simpel (volgens sommige zelfs), een beleefd bericht. “Oeps, uw bestanden zijn versleuteld!”

  Wat daarop volgde was echter allesbehalve beschaafd. Het was heel duidelijk dat al de gegevens op een geïnfecteerd apparaat nu ongeregeld waren. Alleen de hackers zouden het kunnen herstellen. Voor geld – en met een extra twist – na een paar dagen zou de afkoopsom verdubbelen en als er binnen een week niets betaald is, dreigen de hackers al de gegevens te vernietigen, voor altijd.

  Anouk Vos, partner bij Revnext en Cyber Security/Innovation lead, vertelde in de BBC-documentaire (vanaf 49:00) dat dit niet een doelgerichte aanval op de NHS was, maar een aanval die elke andere kritieke infrastructuur in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten zou kunnen overkomen. (Denk maar eens aan elektriciteitscentrales, watervoorzieningen e.d.)

  Revnext

  Nieuws en blogs


  BBC
  Horizon, 2017 Cyber Attack The Day the NHS Stopped BBC Documentary 2017

  #86445

  Wybren de Jong
  Bijdrager

  Misschien is het een goed idee om de computers van ziekenhuizen niet meer op internet aan te sluiten. Laten ze maar weer de telefoon en de post gebruiken, totdat is aangetoond dat hun beveiliging 99,9999% veilig is.

  #86450
  Monique
  Monique
  Sleutelbeheerder

  Haha, dat meen je toch niet serieus? En dan ook zeker het kaartenbaksysteem weer terug met patiëntgegevens? Niet alle ziekenhuizen en huisartsen waren getroffen. Het ging om sommige ziekenhuizen die hun beveiliging klaarblijkelijk niet op orde hadden.

  #86452

  Wybren de Jong
  Bijdrager

  Ik maak me geen illusies. Onze medische gegevens zijn gewoon in te zien voor elke hacker nu alle ziekenhuizen toegang hebben tot het elektronisch patiënten dossier. Er hoeft maar één ziekenhuis te zijn dat zijn beveiliging niet op orde heeft en alles ligt op straat.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.