24 mei 2018

De eerste Nederlandse Cyberwerkplaats in Rotterdam

Home Forums Astrocorner De eerste Nederlandse Cyberwerkplaats in Rotterdam

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door Monique Monique 8 maanden, 3 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #87281
  Monique
  Monique
  Sleutelbeheerder

  WERKEN MET HACKENDE HANGJONGEREN LOONT:
  ‘ER IS VEEL TALENT’

  In Rotterdam is de eerste pilotweek van de Cyberwerkplaats afgerond. Hangjongeren en game-verslaafden krijgen een hackstoomcursus en lopen mee met echte cyberbedrijven. “Ik heb volgende week twee sollicitatiegesprekken.”


  [Steven Djohan geeft les bij de Cyberwerkplaats Beeld © Steven Djohan]

  Game-verslaafde, hangjongere, schoolverlater: het zijn niet de titels waar het gemiddelde bedrijf enthousiast van wordt. Toch zit er een hoop talent tussen, zegt Mary-Jo de Leeuw, oprichter van de Cyberwerkplaats in Rotterdam. “Ik hoor van veel cyberbedrijven dat ze niet aan talent kunnen komen. Wij hebben een wachtlijst.”

  De Cyberwerkplaats wil de schakel zijn tussen deze jongeren en het bedrijfsleven. Afgelopen week was de eerste pilot van de werkplaats, waarin twaalf jongeren elke dag les kregen in cyberveiligheid en meeliepen bij een bedrijf.

  Andere aanpak

  Volgens Steven Djohan, partner bij cyberbeveiligingsbureau Revnext, een van de deelnemende bedrijven, vraagt werken met deze jongeren om een andere aanpak. “Je moet heel veel geduld hebben. De meeste van deze jongeren hebben soms behoefte om zichzelf af te sluiten. Dan is het goed om even afstand te houden.”

  Het is omschakelen om de twee werelden bij elkaar te brengen, geeft hij toe. “Ik ken hele goede hackers die geen school hebben afgerond. Ze hebben het zelf geleerd. Zij moeten alleen een mentor vinden, die hen de weg wijst in het bedrijfsleven.”

  ‘Niet dwingen in bedrijfscultuur’
  Die aanpassing moet wel twee kanten opgaan, zegt Djohan. “Je moet zo’n persoon niet dwingen in de bedrijfscultuur. Dat kan om werktijden gaan, maar ook de mogelijkheid om op afstand te werken. Maar wat altijd blijft, is dat je duidelijke afspraken maakt. Het is geven en nemen, de balans zoeken.”

  Meer moeite doen, dus. Tegelijkertijd zorgen mensen met een andere achtergrond voor nieuwe impulsen in bedrijven. “Wij hebben nu bijvoorbeeld een gamer in dienst. Het begint met praten over gamen tijdens de lunch, maar het zet ook nieuwe markten en mogelijkheden open.”

  Ook niet-hangjongeren
  De student die met Djohan meeliep deze week, Zawadi Done, is zeker niet onder de hangjongeren of game-verslaafden te scharen. De 17-jarige Done vond de Cyberwerkplaats via LinkedIn, is al ethisch hacker en websitebouwer en wist op de borrels bij de Cyberwerkplaats twee sollicitatiegesprekken te regelen.

  “Ik was al een tijd op zoek naar een plek die verder ging waar de rest stopte. Ik vind bij de Cyberwerkplaats meer uitdaging dan op school.”

  Na afloop stuurde de ijverige Done zelfs nog een mailtje naar RTL Z: hij had de persoonlijke site van de interviewer nagetrokken en was achter vier kwetsbaarheden gekomen. “Als je wil dat ik je hierbij help, laat het dan zeker weten.”

  Ambitie: dagelijks open
  Op dit moment is de Cyberwerkplaats nog in de opstartfase, maar de doelstelling is om binnen een jaar een echte werkplaats te openen.

  Deze zal elke dag geopend zijn en moet trainingen, mentoren en meeloopplekken aan jongeren gaan aanbieden.

  Bron RTL Z / Bram van Dijk
  https://www.rtlz.nl/life/carriere/werken-met-hackende-hangjongeren-loont-er-is-veel-talent
  Bron "</p REVNEXT

  Steven Djohan in RTLZ over de Cyberwerkplaats: “Er is veel talent!”

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.