21 juli 2024

Meest stabiele klok in het heelal ontdekt

Onder leiding van de sterrenkundige Kepler de Souza Oliveira (what’s in a name), van het ‘Instituto de Fysica’ van Porto Alegre in Brazilië, is een ster ontdekt die zo regelmatige pulsen uitzendt dat hij pas over 9 miljoen jaar één seconde achter zal lopen. De ster, genaamd G 117-B15A, is een witte dwerg van het type ZZ Ceti, genoemd naar een prototype in het sterrenbeeld Walvis. G 117-B15A staat in het sterrenbeeld kleine Leeuw. De pulsen van de ster hebben een periode van 215 seconden. Kepler en z’n team hebben na 31 jaar (!) van waarnemingen ontdekt dat deze periode zeer langzaam toeneemt, 3,08 x 10-10 seconde per dag. Dat is veel nauwkeuriger dan de atoomklokken op Aarde, die tot nu toe als meest accuraat worden gezien.

Credit: NASA (https://heasarc.gsfc.nasa.gov/Images/xte/earthwd.gif)

Op de foto een vergelijking tussen de grootten van de Aarde, een witte dwerg en een neutronenster. Witte dwergen zijn de overblijfselen van een ster die aan het einde van z’n leven opzwelt en dan de buitenste lagen de ruimte in blaast. Wat dan overblijft is een hete kern, die ronddraait en langzaam maar zeker afkoelt. Sommige witte sterren pulseren daarbij en G 117-B15A is er eentje van. Neutronensterren zijn nog compacter, zo’n 10 kilometer in doorsnee.

Share

Speak Your Mind

*