21 april 2024

De winter is begonnen

Credit & Copyright: Anthony Ayiomamitis

Vandaag, 21 december, is om 19.35 uur de winter begonnen. Precies op dat tijdstip bereikte de zon z’n meest zuidelijke positie, welk moment solstitium of zonnewende wordt genoemd. Op dat moment staat de zon recht boven de zuiderkeerkring of steenbokskeerkring, welke te vinden is op 23,26 graden onder de Evenaar. Met het bereiken van het meest zuidelijke punt is voor het noordelijk halfrond de kortste dag van het jaar aangebroken, dat wil zeggen dat tussen zonsopkomst en zonsondergang de kortste tijd zit. Het betekent niet dat die dag de meest late zonsopkomst en de meest vroege zonsondergang van het jaar plaatsvinden. Dit heeft te maken met het feit dat de zon niet precies om 12.00 uur ’s middags exact door het zuiden gaat. Dit komt weer door het feit dat de baan van de Aarde om de zon niet precies cirkelvormig is. Daardoor beweegt de Aarde in de winter iets sneller in haar baan dan in de zomer. Door deze zogenaamde tijdvereffening heeft op 12 december 2005 de vroegste zonsondergang plaatsgevonden (om 16 uur 27 minuten om precies te zijn) en de meest late zonsopkomst zal gebeuren op 31 december om (om 7 uur 48 minuten). De laatste dag van het jaar is dus echt een dag om ’s morgens zo lang mogelijk in je bed te blijven liggen. Tenzij je natuurlijk aan de slag moet om oliebollen te gaan bakken. Zucht. 🙂 Een mooie afbeelding van het solstitium (zowel zomer- als winterzonnewende én het punt er precies tussenin, de zogenaamde equinox) is trouwens te zien op het astronomische plaatje van vandaag, 21 december 2005. Je ziet ‘m hierboven.

Share

Speak Your Mind

*